gravatar

Khidmat Fotografi Murah ( Jurugambar Perkahwinan Bajet)

Salam.

JANGAN PANGKAH DULU, JANGAN BERGERAK!

Anda di artikel yang betul. Saya tahu anda sampai sini kerana nak mencari khidmat jurufoto perkahwinan yang murah. Betul tak?
 
Nama saya di alam maya ini bukansepet. Saya jurufoto sambilan. Umur saya 4 series. Pekerjaan utama saya bidang korporat. Nak kata sangat berpengalaman, tidaklah. Adalah dalam 15 pasangan macam tu yang saya ambil gambar perkahwinannya. Sikit kan? Sebab saya fokus hanya untuk keluarga. Meringankan beban kewangan pengantin, terutamanya keluarga saya. Dan saya fikir melalui blog ini, saya boleh bantu anda.

Straight to the point.

Berapa bajet?

Saya tahu anda terkejut beruk sebab kosnya mahal. Dedulu masa saya kahwin, kata isteri saya, bayar RM700 sekali dapat mak andam, fotografi, album. Sekarang?

So, berapa nak bajet?

Biar saya bantu anda. Bajet terbaik ialah RM 700.
(Wah! murah tu.)


Oleh itu, pilihan anda tak banyak. Yalah, dah bajet kita rendah, kenalah beralah.

Ini yg anda boleh cuba survey atau negotiate.

Yang Penting paling tidak dapat 1 album. Pilihan yang ada ikut turutan (paling best atas):

a) Story Album (Tak payah crystal) 8'x12' (20pages)  
- Kalau dia tak bagi minta Story Album 8'x8' (20 page - Kecik sikit) )
- 8 x 6 comel sangat... tapi kalau anda ok, rembat ajalah.

Atau

b) Photobook 8 x 12 (40 pages)

Atau

c) 1x Album Mock Up Sticky Album (Eksklusif) beserta 110 keping gambar 4R 
(Kalau dia tak bagi minta Mock Up Sticky Album dengan 80 keping gambar 4R)

+

d) Imej digital - dalam dvd atau thumbdrive

Gambar besar dengan frame tu bila bila anda boleh buat sendiri. Frame tu harga lebih kurang dalam RM 50. Cuci Gambar 12RW dalam RM 45. (Kalau ada kawan photographer boleh lagi murah guna photographer rate)

Saya tau kos untuk buat seperti di atas ini tak banyak mana dan rasanya fairlah utk pengantin minta RM 700 for all this. Cuma jurufoto tu mungkin kena marah sebab bagi harga rendah dan kill market.. Yg tu, anda kenalah pandai pandai cari. Jangan minta lelebih, kesian.. Jurufoto pun nak cari makan juga. (Harga ni tak masuk kos minyak dan penginapan jurufoto ya - jika ada)


Nak Bajet RM 350 pun boleh.
Saya boleh terangkan.

Boleh juga... Tapi jurufoto ambil gambar ajalah. 

a) 2x DVD Imej Beredit Tak payah custom cover.

Minta dia editkan tu aja yg anda boleh bargain. Sebab kalau edit sendiri, kalau anda terer tak apa.

Pastu?

Ok, pastu kalau anda nak buat sendiri album anda, yang paling senang ialah mock up sticky album tu. Pergi ke kedai gambar yg cetak album ni, tanya dia berapa kos. (Biasanya lebih mahal sebab anda bukan jurufoto) Anggaran dalam RM 100-RM200 lah - Album sekali dengan cetak gambar 4Rdalam 80-100 keping. Tapi design cover depan tu anda kena buat sendiri. Minta template photoshop (psd) dari kedai tu, dan anda godeh sendiri. Cover aja kut... Sekeping aja. Bukan nak buat setiap page macam custom/story album.

Yang penting anda ada gambar. Ada bajet kelak, buatlah sendiri kan? Tapi kalau nak senang, ikutlah nasihat saya, bajetkan RM 700 +/- rm 50. Anda OK lah tu.


Tapi kalau bajet anda melebihi RM 700, anda boleh pangkah sekarang. Sebab anda ada duit. Go ahead.
Artikel ini untuk pengantin yang tak berapa nak ada duit.

Majlis Perkahwinan mahal. Khemah lagi, kompang lagi, catering lagi.. tak cerita hantaran, pelamin, mekap, duit minyak rombongan, duit rokok penanggah, mana nak cari duit? (Bank ada. Buat loan. Toksah cover, saya tahu.).

Saya tulis entri ini dengan harapan boleh bantu anda.

Perkahwinan kalau boleh sekali seumur hidup. (Jgn citer kahwin 4 dengan saya)
Jadi kalau anda tidak memilih jurufoto yang betul, takkan nak ulang balik majlis kut?
Anda bayar mahal untuk catering. Anda bayar untuk pelamin. Untuk mekap. Untuk kos perjalanan keluarga.
Tapi bila majlis dah selesai, apa yang tinggal?

Isteri/Suami anda.
Lebih lebih telur rebus/lauk pauk.. k lah, bertahan lah 3 hari kut...
Lebih lebih door gift...

Tapi sebenarnya apa yang tinggal? Jawapannya KENANGAN.
dan untuk abadikan kenangan ini, maka fotolah yang jadi saksi. Jadi rujukan. Jadi imbauan pada hari bahagia anda. Dan anda nak letakkan tanggungjawap itu pada cincailah.. sesapa aja? Uissshhh....
Jadi setuju dengan saya jurufoto ini penting?



LEBIH RM 700 ni.

Apa yang anda mahu sebenarnya?
Saya senaraikan apa yang 'bestnya' kalau dapat:

Majlis Berinai, Pernikahan, Persandingan dan Sesi Outdoor

1x Crystal Album berukuran 12'x15' (20 Pages)
1x Photobook (40 Pages)
1x Album Eksklusif (Mock Up Sticky) beserta 200 keping gambar 4R
2x DVD / Thumbdrive Imej (Unlimited pic) 

1x Gambar berukuran 20'x24' beserta Bingkai Eksklusif
2x Gambar berukuran 10'x15' beserta Bingkai Eksklusif


Fuh! Ni kalau dapat ni, A dah ni! Tak faham? Meh saya terangkan:

a) Crystal Album berukuran 12'x15' (20 Page) 

Ni, ialah custom album. Maksudnya gambar anda di cetak di depan album, ada 20 mukasurat. Setiap mukasurat tu, gambar anda di edit menggunakan komputer, ada gambar besar, ada kecil.. cetak atas tu, dah nampak macam majalahlah! Bukan main lekat lekat atau selit selit gambar... tak men aaaa....  Tapi kertasnya tebal setiap muka surat. Barulah puas tengok kan?  Saiz. Ha ni penting. Anda tengok saiz tu. 12 x 15. Besar mana 12 x 15 tu? Tau pembaris panjang masa sekolah dulu? Ok, album ni SATU mukasurat saiznya lebih sikit satu pembaris panjang, lebar pun satu pembaris panjang! Tapi sekali kita bukak album (atau buku) kan ada 2 mukasurat, haaa... jadi bila anda buka, panjangnya jadi 2++ pembaris panjang, lebarnya 1 pembaris panjang! Fuhh! Besar kan? besar tu! Crystal tu mender pulak? Crystal tu hanya kemasan depan cover album. Ada crsytal, jadi bling bling (berkilat) la sikit cover album anda. Alaa... Tak ada pun sebenarnya tak apa. Ini gimik aja lebih nak halalkan pakej mahal!

b) Photobook.

Alah, album yang helaiannya cam majalah tu! Kertasnya nipislah dari Crystal/Story/Album..


c) Album Eksklusif beserta 200 keping gambar 4R

Pernah pergi Jusco? Pernah beli Album Gambar? Ni sama lah ni! haha!
Dah tu tang mana Eksklusif tu? Ooo, camni. Ekslusif tu sebab dia cetak muka anda kat depan. Kalau beli kat Jusco, muka depan kan pemandangan? Ni, dia ganti ngan muka anda dan pasangan. Edit lagi. Cantiklah jadinya.. So eksklusif la tu...! haha.

d) DVD Imej (Unlimited pic) WIth DVD Custom Cover / Thumbdrive

Emmm... dia burn gambar dia ambil tu, plus dah edit dalam DVD, bagi kat anda. Selalu anda beli DVD, depan ada cover kan? Ha, yg ni, sama juga macam Album Eklusif tu tadi, dia cetaklah muka anda kat cover & DVD tu sendiri.. Fuyooo... best kan? Haha!

Thumbdrive kalau anda tak kenal, anda baru keluar gua ke?

e)  1 Gambar berukuran 20'x24' beserta Bingkai Eksklusif
     2 Gambar berukuran 10'x15' beserta Bingkai Eksklusif

Yang  ni, namanya mengada ngada. Mudahnya ni gambar anda di besarkan aja, letak dalam frame. 20 x 24 tu besar mana? 24 dah sah sah 2 pembaris panjang... Dah boleh agak dah? Hehe...Dapatlah anda 1 gambar besar dan 2 gambar sedehana besar siap frame...

Dan untuk dapat pakej ni berapa kena bayar? Kurang kurang RM 2000 bang! Lebih lagi mau!
Tak caya? Pergilah survey.
Dan ingat, ni hanya untuk satu event saja.Kalau nikah, nikah aja.. kalau sanding, sanding aja.. lebih dari 1 event - bersedialah dengan duit...  Jangan pikir dia cover pihak sebelah.. Kim salam.

Umang aiii... Mahalnya... :)

Jangan macam tu. Ada sebab kenapa mahal. Kos sekarang bukan murah. Jurufoto nak juga jaga pendapatannya. Nak juga maintain kameranya. Tak campur promosi lagi... Penat kerja ni dik. Saya tahu. 
 

Oh ya, ni ada website yg boleh bantu anda buatkan Custom Album untuk anda, with the right price of course.

http://www.wandus.com.my


(Saya nak masukkan gambar contoh, tapi hari ini kepala saya pening, pusing. Lenkalilah)

Layan bukansepet, layan.

gravatar

Certot: Sadiq si penulis novel.

Sadiq jalan jalan.
Sadiq jumpa pameran buku.

Sadiq masuk pameran buku.
Sadiq baca baca. Percuma.

Sadiq kata "Hek eleh, camni pun leh jadik novel"
Lagi Sadiq kata "Camni, aku pun boleh buat!"

Sadiq hempas buku.
Tukang jual buku sudah marah.
Sadiq tak nak gaduh.
Sadiq buat muka senyum kambing.
Sadiq belah.

"Tunggulah!" kata Sadiq.

koma.
 
Malam tu, Sadiq bersemangat nak tulis novel.
Sadiq dah siap mandi.
Badan segar baru ada semangat.
Kopi pun dah redi.
Cap kapal api ko! Ko ada?
Macam macam idea ada dalam kepala Sadiq.
Nak tulis pasal cinta seram.
Cinta komedi pun menarik.
Cinta warga emas, pun ok juga.
Nak fiksyen sikit cinta antara galaksi.
Fuh, menarik tu. Percintaan Alien.

Kalau bukan kisah cinta,
Sadiq nak buat cerita pengembaraan.
Kisah manusia mengembara dalam badan manusia sendiri.
Jumpa jantung, hati, limpa.
Macam filem Tron, tapi ini dalam badan manusia!

"Mesti hit ni!" fikir Sadiq.
"Baru dia orang tau siapa Sadiq"
Sadiq ketawa
Bukan sikit.
Tapi berdekah dekah.

Sadiq sudah fikir, siap nanti Sadiq akan hantar ke Fixi.
Sadiq tau, Fixi berfikiran terbuka.
Mesti derang terima aah!

Sadiq sudah bayang berdiri di pameran buku,
"Err.. dik, kalau nak tau nilah penulis novel ni." Sadiq terbayang kata promoter En. Lejen.

Sain sana, Sain sini.
Fuhhh... Awek berpusu pusu minta sain Sadiq.
Tokey buku petang tadi pun terhegeh hegeh minta tolong sain buku
bagi pihak anaknya yang belajar di MRSM Jasin, Melaka.

Sadiq berkira kira.
Kalau satu novel rm20,
Dapat jual 500 naskah pun dah okay.
"Fuh, Kaya aku", fikir Sadiq.

Sadiq puas.
Padan muka korang.
"Ingat aku ni sengkek sangat ke?"
Jerit Sadiq kuat kuat di rumahnya berlantai dan berdindingkan papan,
Di pinggiran kondo belum siap, sebelah rumai kotai pekerja binaan.

koma.

Change your battery or switch to outlet power immediately.
Your computer has a low battery, so you should act immediately to keep from losing your work.

Terpampang mesej di komputer Sadiq.
Di belakang pop up mesej itu, terpapar perisian Microsoft Words.
Belum ada isi.
Kopi dah habis.
Sadiq dah tidur.
Barangkali Sadiq sedang mengarang dalam mimpinya.
Barangkali.
Nak jadi penulis novel kena ada impian.



ZZZzzzzz.......


gravatar

Monolog Aku.



Monolog Aku.

Terbinanya aku itu ada 3.

Aku yg jasad.

Aku yg nafsu.

Aku yg roh.

Aku jasad cari sempurna.

Aku nafsu cari jalan.

Aku roh cari redha.

Ketahuilah aku.

Sempurna itu tidak ada.

Bukan haknya, bukan sifatnya.

Ketahuilah aku.

Jalan itu tidak kekal, gembiranya fana.

Sekalis tersongsang, sengsaranya membawa ke tujuh lapis seksa.

Ketahuilah Aku.

Redha itu, amat payah.

Redha itu, amat dicari.

Redha itu, amat dirindui.

Redha itu, ntah ketemui.

Kerana Aku yg itu amat lemah.

Terkadang tuan, selalunya di bulan ramadhan. ('Ter' aja pun.)

Seringnya hamba, tewas pada aku yg berdua.

Jangan berhenti Aku, jangan berhenti. Jangan putus asa.

Dua malaikat pencatat segala.

Maha suci Tuhan, saksi sekelian alam.

20 Mac 2013.

1.00 a.m.

gravatar

Azli Paat Meninggal Dunia






Antara Azli Paat dan Steve Jobs, keduanya kreatif. Keduanya tegar bersama Mac. Keduanya mereka sistem dengan ledakan revolusi dalam bidang ict. Keduanya dikagumi kawan dan lawan, dan anehnya keduanya dikatakan sangat praktikal, senang bergaul dan merendah diri. Bezanya, satu terkenal seantero dunia. Satu lagi terkenal dalam negara.

Tapi kini ada satu lagi persamaan antara keduanya.

Kedua duanya telah tiada.

Khabarnya, Steve Jobs Malaysia - En. Azli Paat, pengasas sistem DAPAT, rakanCop, ADAcode meninggal dunia di Segambut petang tadi, sumber dari bernama.

Cikgu, meskipun di alam maya, kami kehilangan guru.

Rest in peace.

Alfatihah.

Bernama Radio24 35 minutes ago ·

UPDATED NEWS:

Bernama Radio24's "Azli on Air --ICT dan Anda" segment renowned speaker Azli Paat passed away this evening, at about 7.30pm at his house in Bukit Segambut, Kuala Lumpur.

The cause of his death is yet to be known and according to his wife, he only had a fever since Tuesday.

Azli Paat informed the Radio24 production team this morning that he is taking off from his show today ,as he had lost his voice due to a sore throat.

According to sources, he is believed to have died in his sleep.

His remains will be laid to rest in Kampung Pedada Kuning, in his hometown Batu Pahat, Johor.

Since the late 1990s, Azli Paat has been a much sought after radio and TV personality.

IT expert Azli Paat founded the DAPAT service, or the 32728 SMS shortcode which has revolutionize the local sms content business with its innovative uses.

He currently appears daily at 7:30am on Bernama Radio24 ICT Dan Anda programme where he shares his insights on the IT world, technology

gravatar

2013 - Dunia tak jadi kiamat tahun lepas...





"Ko tau... Ramalan puak Mayan tak betul..."

" Isyyyy.... pada aku sapa yang percaya lagi tak betul."

(koma)

"Jom, tengok wayang"

"Hobbit?"

"On"

Selamat Tahun Baru.


layan bukansepet, layan.

gravatar

Raw Android Photo Effects


Acapkali bila balik kampung, saya tak pernah tinggalkan kamera Canon EOS 450d kesayangan saya. Ya, kamera lama, tapi memang saya sayang. Bila di kampung, jiwa tenang, gambar pun jadi lebih menarik.

Cuma masalah timbul bila nak update gambar ke facebook. Maklumlah saya suka mengambil gambar menggunakan format RAW. Format Canon RAW ni nak convert ke JPG kena guna software di PC. Memang betul boleh aja shoot guna RAW+JPG tapi saiz akan berkali ganda besar, dan format JPG terhasil adalah mentah seperti RAW. Kalau shoot setting dah betul, cantiklah JPG, kalau tak, kena juga masuk PC kan? Di komputer selalunya saya guna 3 software:

  • Canon DPP
  • Adobe CS
  • Adobe Lightroom

Bila balik kampung saya tak bawa notebook. Apa barang punggah gajet sana sini ya tak? Dah macam orang nak pergi perang pulak! Paling tidak saya bawa balik tablet Acer Iconia saya. (Tu pun pasal muat dalam handbag wife! - dia tak marah, dia nak guna pun).

Jadi saya terfikir, takkanlah saya tak boleh proses guna Tablet ni aja?
Jawapannya ya!

Apa yang anda perlukan:

  • Tablet dengan kemudahan USB
  • Memory Card Reader 
  • Download perisian dari Market/Google Play - Raw Droid 
  • Download perisian dari Market/Google Play - Resize Lite
  • Download perisian dari Market/Google Play - Little Photo
Caranya:

1. Oleh kerana gambar dalam format RAW, saiznya memang besar. Dan menggunakan memory card  reader bagi membaca KESEMUA gambar gambar RAW anda menggunakan tablet adalah GILA. Hang doh! Jadi gunakan file manager anda (Saya guna ASTRO File Manager) copy fail RAW (*.CR2) yang anda suka aja ke tablet anda. Letak dalam 1 folder. Dalam 5-6 keping should be ok. Kalau lebih, create another folder.


2. Buka perisian RawDroid yang anda download tu. Tekan butang menu dan browse ke folder gambar anda di tablet. Pilih gambar anda dan tekan menu capaian file dan save. Ia akan jadi format JPG.



3. Buka perisian Resize lite. Tekan Button menu mula mula (di atas skrin) dan select file size di kehendaki. Untuk facebook saya pilih SVGA 800x600. Tekan Menu dan select Image. Cari kembali gambar JPG anda dah save tadi. Tekan button ke 2 dan akan lihat ia bertukar frame landscape atau portrait. Bagusnya resize lite anda boleh crop image ikut mahu anda. Nak sengetkan cuma guna jari, pegang penjuru dan twist. Mudah Gila. Resize Lite juga membolehkan anda edit ringan gambar tu. Tekan menu -> more -> akan ada sharpness, blur, brightness contrast. Bolehlah tu...Button ke 3 4 dan 5 - fikir sendiri. Takkan semua nak ajar... Dah selesai tekan menu -> output image.



4. Buka perisian Little Photo. Perisian ini membolehkan anda tambah effect gambar seperti sephia, lomo, b&w, dan 70 effect lain. 70? ya. 70! Lightroom pun tergugat! Perisian ni tricky sikit. Masa mula mula dia suruh tekan camera utk mula. Saya malas nak fikir, saya snap aja guna tablet tu satu gambar. Kemudian ia akan masuk mode edit. Kanan menu tu gelap aja kan? Cuba tekan kanan tengok. Tadaaa! ada menu! Tapi kita bukan nak edit gambar yang tablet tu tadi ambil kan? So tekan menu dan pilih Load Another Photo. Browse ke gambar dari resize lite tadi dan anda tahulah apa nak buat berikutnya. Cubalah dan little photo membenarkan anda tambah text di gambar. Gila cool!

Save atau post ke facebook terus - pilihan anda.

Bonus:



Kadangkala bagi menjimatkan masa upload gambar ke facebook, saya suka buat bentuk collage. Dalam Android perisian yang saya gunakan ialah Turbo Collage. Bolehlah!



Kesimpulannya:

   Komputer -> Canon DPP -> Adobe CS -> Adobe Lightroom.
= Tablet -> RawDroid -> Resize Lite -> Little Photo.

Atau anda boleh saja guna Instagram atau One Man With Camera. Tapi buat saya, payah juga nak dapat instagram yang boleh zoom 300mm macam lens Sigma 70-300mm APO saya buat!

Last but not least - Gambar di bawah di ambil menggunakan Canon RAW - ISO 800, f4, 1/125, Focal length 300 mm. Completely transfer to tablet, edit, proses and post using Android Apps. Pergh!
 

Selamat Mencuba!

layan bukansepet, layan.



gravatar

Ramadhan



'Blogger?'

'Dulu. Kini tak.'

'Naper?'


'Pernah dulu sehari 1 entry. Pastu, seminggu 2 entry.'

'La ni?'

'Bila ada gesa entry!'

Hahahaha! Kami sama sama ketawa.

'Kamu?, blogger?'

'Pernah ada. Lama dah tak update pun.'

'Kira puasa la ni. Sempena ramadhan kut?'

'Puasa mender. Password pun dah tak ingat dah! Dah peringkat uzur tunggu mati punya blogger ni!'

Lagi sekali berderai kami ketawa.

Pap! lagi lagi tepuk dahi stail dean sham. Ramadan ni gua blum ada entry.

Selamat menyambut Ramadhan, selamat berpuasa dari bilaadagesablogger.

Kamu, puasa?

Layan bukansepet, layan.