Archives

gravatar

Melayu.

Terbaca dari blog Wardina, hati saya tersentuh untuk mengemaskini blog.

Saya pun Melayu.

Sedikit berbeza dengan Wardina yang katanya keliru bangsa dirinya ketika kecil, saya pula sangat jelas dengan bangsa saya.

Mempunyai bapa seorang polis, saya tidak berkesempatan menikmati rumah kampung, sebaliknya rumah berek polis itulah rumah saya. Namun kerana saya membesar di kalangan masyarakat kampung, sikit sebanyak kenangan itu ada.

Memancing puyu, haruan sampai sekali tu terpancing ular air.
Ponteng sekolah agama dan mandi di tali air sawah.
Memanjat pokok dan makan jambu batu isi merah dengan asam kecut.
Curi buah pulasan di kawasan kubur di karangan masjid.
Baling burung terkukur dengan pisau buatan sendiri di kawasan sawit.
Beria ia kayuh basikal lebih 3 km untuk pergi lawan bolasepak dengan team kampung sebelah berpengadilkan wak beca yang kena bayar RM 3 utk 1 perlawanan.

Itu semua kenangan yang tersimpan kemas di ingatan saya.
Mana Melayunya?

Terus terang saya katakan ntah!

Mungkin melayunya ialah kerana saya berkawan dengan melayu. Saya sertai majlis orang melayu seperti adat meminang, kahwin, cukur jambul, marhaban. Macam mana pula dengan kacau dodol, belajar silat, gaya bahasa bercakap (loghat) ...

Atau adakah sebab darah saya Melayu? Darah saya B positive. Bukan darah Melayu. Darah Melayu secara literalnya, tidak ada. Darah Bombay ada.


Bangsa Melayu bangsa beradab.
Bangsa Melayu bangsa cakap berlapik.
Bangsa Melayu pemegang amanah.
Bangsa Melayu bangsa yang percayakan hidup muafakat, bantu membantu.
Bangsa Melayu bangsa yang taat ketua.
Bangsa Melayu bangsa yang hormatkan orang tua.
Bangsa Melayu bangsa mengutamakan maruah.
Bangsa Melayu bangsa yang menuntut jiwa yang sabar dan tenang.
Bangsa Melayu bangsa yang berani kalau haknya di cabar.
Bangsa Melayu bangsa yang merendah diri pula kalau di puji.
Bangsa Melayu bangsa yang sanggup beralah demi kepentingan semua pihak.
Bangsa Melayu bangsa yang menjunjung tinggi nilai agama.
Bangsa Melayu bangsa yang sanggup merunduk untuk belajar.

Itu antara yang saya tau sebagai bangsa Melayu.

Eh eh, bukan semua bangsa macam tu ke? Ada ke bangsa yang mahukan pecah belah?
Jadi faktor faktor tersebut bukan lah Melayu sebenarnya.

Justeru itu, siapa sebenarnya Melayu?

Hanya bangsa. Tidak lebih dari itu.

Yang lainnya saya percaya adalah nilai kemanusiaan sejagat. Hanya cara sesuatu pekerjaan itu dilaksanakan (adat) menjadikan setiap bangsa itu unik. Cara berpakaian, cara cakap antaranya.

Jadi perjuangkanlah nilai kemanusiaan sejagat. Bukan bangsa.

Anak anak tetap anak anak biar apa pun bangsanya.
Orang miskin tetap orang miskin, biar apa pun bangsanya.
Golongan teraniaya, tetap teraniaya, biar apa pun bangsanya.

Kurang kah Melayu saya bila saya kata macam tu?

Saya suka bangsa Melayu.
Saya pun Melayu.
Itu bangsa saya.
Sudah terang lagi bersuluh.

Tak sungguh tak melata, tak sungguh orang tak kata.
Malaysia ini dulu namanya Tanah Melayu.
Tuk nenek dulu dah berjanji hidup bersama sama antara kaum di Tanah Melayu.
Sejak dulu lagi, bangsa lain dah setuju yang tempat ini Tanah Melayu, dan iktiraf hak hak melayu - termaktub dalam perlembagaan yang di persetujui semua.

Kata Profesor, tak ada istilah kontrak sosial. Itu perlembagaan.

Adil ke, tak adil ke.. dah janji kan? Dahlah...
Kenapa nak bakar api perkauman lagi sekarang? Melayu pun sama. Nak hunus keris bagai.. apa hal?

Kalau yang korup itu pemimpin, salahkan dirinya, bukan bangsanya.
Kalau yang makan rasuah tu pegawai kerajaan, salahkan dirinya, bukan bangsanya.
Kalau yang menindas dan ambil hak orang lain, salahkan orang itu, bukan bangsanya.
Kalau yang tidak boleh terima hakikat perlembagaan? Salahkan orang itu, bukan bangsanya! Ramai lagi yang sebangsa dengannya yang tidak sependapat dengannya! Jangan cepat nak salahkan bangsa!

Saya beli barang runcit di kedai cina, makan roti canai di kedai mamak, gunting rambut di kedai india.. Ok aja. Tak kecoh apa pun?

Tak ada pulak terfikir, cina tu nak bubuh racun tikus dalam makanan ringan saya beli kat kedainya. Atau mamak nak bubuh racun dalam kari dal, atau india nak gunting rambut saya tu, hiris saya dengan pisau cukur...

Kita hidup aman damai. Man man maa!
Sudah sudahlah...

Pergi layan cerita arwah Yasmin Ahmad lagi bagus.

Secebis dari blog wardina:

bangsa berjaya adalah bangsa yang berubah dengan keadaan, bukan menuntut sesuatu hak keistimewaan dan terus mahu bertongkat...tiada bangsa yang akan berjaya jika terus bersikap begitu ... "Ilmulah yang akan menukar nilai pandangan" kata zaid ibrahim..... cari lah ilmu, luaskankan minda dari fikiran sempit selama ini....


Selamat Menyambut Tahun Baru 2010!
Dari MANUSIA berbangsa Melayu.

Layan bukansepet, layan.

gravatar

Hari ini, 14 tahun lepas.


*gambar aishah (kredit toys dari forum jiwang) - dengan lagunya Cinta Beralih Arah adalah Juara Lagu 1995.
Haram takder kena mengena ngan entri ni, kecuali tahun 1995.
Sejujurnya gua lagi minat ella masa tu.



Hari ini, 14 tahun lepas.
Bukan Hari Rabu.
Serius. Aku bukan pengingat yang bagus.
How I wish.

Tapi konpom.
Bukan hari Rabu.
Aku ingat tu.


Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku bangun pagi.
Sesuatu yang di luar kebiasaan aku pada hari cuti.
Tepuk tangan untuk aku.
Selalunya, tiada pagi untuk aku.
Bangun bangun aja dah petang.
Ujud ke pagi masa tu, 14 tahun lepas?
Hmmmh...

Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku sangat berdebar debar.
Aku semak semua yang aku perlu bawa.

Dokumen? Check!
Duit? Check!
Baju? Check!
Sijil? Check!

Fuhh. Lega. Semua ada.

Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku ada rasa ralat.
Kalaulah abah ada.
Abah dah setahun bih meninggal.
Al Fatihah.

Kalaulah abah ada, barangkali aku lebih tenang.
Agaknyalah...

Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku tau aku sendiri.
Aku kena kuat.
Aku takder bahu sesiapa aku nak bersandar.
Lebih ramai pula sebaliknya yang bersandar di bahu aku.
Mak, adik adik.
Masa masa camnilah how i wish aku ada abg dan akak.
Org kata buat ganti ayah, penguat semangat.

Hari ini, 14 tahun lepas.
Matahari makin meninggi.
Aku mula bersiap.
Aku tahu.
Masanya dah sampai.
Allah, mudahkanlah perjalanan hambaMu ini.

Hari ini, 14 tahun lepas.
Terkebil kebil mata aku melihat orang lalu lalang.
Tempat ni bukan asing bagi aku.
Kampung mak aku.
Malah ramai orang sini yang aku kenal.
Ironinya, lagi ramai aku kenal di sini berbanding kampung aku sendiri.
Pulak?
Aaahhh.. !
tu citer lain.
Len kali leh citer.

Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku sabar.
bila pikir pikir balik, aku rasa aku memang sendiri hari tu walaupun keliling aku jelas sedara mara aku semata-mata.
Ntahlah.
Suasana agak hingar sebenarnya tapi di telinga aku agak sunyi.
seolah olah macam dalam filem...
macam menyelam dalam air...

Dah pekakkah aku?

Org kata time camnilah, layan rokok sepam dua best.
Layan dunhill ke, rokok bensen ke... lucky strike.
paling koman rokok 3 lima atau kuda putih pun boleh...

Sedut! hembus!
Sedut! hembus!
kan tenang?..

Tapi tulah masalahnya.
Aku tak hisap rokok ler pulak.

Potong stim betul la...!


Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku saspen.
Rupanya yang betul betul duduk mengadap depan aku lagi saspen.

Aku gelihati. Tapi tak boleh ketawa.
"Nanti biadap."
"Tapi semua yg lain ketawa, apsal lak aku tak boleh?"
"TAK BOLEH! nanti biadap!"
"Senyum boleh?"
"Ha, boleh."

*Bicara minda aku berdialog sesama sendiri. Gila ker aku?

Aku senyum.


Hari ini, 14 tahun lepas.
Aku terima nikah Nxxxxxx Bte xxxxxxx dengan mas kahwinnya (sungguh aku tak ingat) tunai.

"Sah?" kata suara imam.

"Sah."
"Sah."
"Sah."

Terdengar suara suara menyahut. Oh! Aku bukan pekak rupanya.
Suasana sunyi sepi tadi, hilang ntah ke mana.
berganti pula suasana hingar...

Fuhh! Lega. Aku dah normal kembali.

Barangkali pak mertua depan aku ni pun, tarik nafas lega juga!
Segelabah gelabah aku, gelabah lagi dia.
Kali pertama akad, nama anak dia, dia tak ingat.
Kali kedua, dia pi tambah sekali ganda nilai mas kahwin.
Kali ketiga, perfect!
dan di sambut dengan perfectnya oleh aku!
Chewah!

Apak, apak...
Al Fatihah juga untuk apak.
Apak pun dah meninggal menjadikan akulah satu satunya menantu yang dia sendiri nikahkan.


Hari ini, 14 tahun lepas.
aku baru tau, cara cara memakaikan gelang emas di tangan perempuan.
terkial kial aku siut.

"Takper, duduk dekat sikit pun tak aper. Dah boleh dah!"
Di sambut hilai ketawa para hadirin.

Binawe punya imam.
Sempat lagi dia perli aku.

Cheh!
senang lagi betulkan rantai basikal bila terlepas dari perewel.


Hari ini, 14 tahun lepas.
adalah permulaan pengembaraan kami.
dan ianya pengembaraan yang sungguh menarik hatta hingga ke saat tika ini!

Oh ya. kini kami dah ada 4 krew. :) Tak leh buat kerja pun.
Tukang sibuk lebihnya...
tapi kami gembira.


layan bukansepet, layan.

gravatar

Avatar


Fakta No. 1.
Avatar filem James Cameron tak ada kena mengena dengan avatar kartun, budak botak kepala ada arrow.

Fakta No. 2.
Avatar filem James Cameron pun tak ada kena mengena dengan avatar yang di gunapakai dalam forum forum internet. (walau pun ada similarity dari segi 'avatar' sebagai perwakilan)

Fakta No. 3.
Aku dah tengok avatar Jumaat lalu. (setelah mengenepikan myspy)

.
.
.
.
.

Wow.
Memang giler.

Tak sangka pulak aku, Zoe Saldana yang melakonkan watak Neytiri dalam citer tu, rupa rupanya negro. haha.



Elok si Neytiri tu lagi aku tengok. eh eh!
layan ajalah bukansepet!

gravatar

Kecoh Harga Gula Naik.

Hmm..

Sumber berita ni: KPDNKK nafi tarik subsidi gula

Eloklah tu.

Punyalah banyak benda dalam dunia leh adjust, apsal lak tang gula yg korang kesah sangat ni?

Cecubalah tengok kat benda lain... bil servis kereta kerajaan, bil tuntutan komputer riba yg tak masuk akal misalnya ???

Kalu gula naik, nanti teh tarik naik, nanti harga kuih naik.. nanti banyakkkk lagi benda nak naik... last skali darah naik. Jangan lak ada batu nesan lagi naik. Tanah kubur pun nazak / sesak la ni...


Karang aku panas hati karang, aku repot kat tok ketua kampung aku. baru korang tau.
Dengarnya dia tu ada saka. Memang peberet dia pekena teh tarik ngan kuih keria kat kedai kopi senah janda berhias tu.

Ko nak mampus?

Betul betul ler korang ni. Saja saja nak bagi alasan org kampung marah. sesudah ler tu... gi main benda lain lak.

layan bukansepet. layan.

gravatar

Antara macho dan cute.



Rosyam Nor?
Remy Ishak?
Eman Manan?

Macho beb.

Aliff Aziz? Dafi? Kim Bum (Korea popstar)? Chaq (Mentor)? Irwan syah (pakwe acha - indon)?

Cute katanya..


Korang tak getik ke, nengok anak2 bujang teruna duk pakai baju kaler lelembut cam pink karer, pegang teddy bear atau anything cute, pastu smile and make peace sign?

Masalahnya ramai anak gadis sekarang, lebih suka yang cute berbanding macho. Ya ke?

Huk aloh.
geli sungguh aku.
kalau zaman aku dulu, konpom aku tak nak kawan org cam tu.
pondan ke apa.

yalah...
yalah...

aku yang dah makin tua.
nak buat camna..

Aku tau, dia org tetap lelaki.
Bukan aww aww pun. Cuma penampilan jer dah lain.
Zaman dah berubah.

Aku akur.

Kalau aku pakai pink, kemeja slim fit, tali leher silk siam, rambut kaler karat stail lurus jatuh tutup dahi ala ala cam mamat artis korea, tali pinggang putih, pegang teddy bear gemuk warna coklat, buat muka senyum ala comel, buat sign peace..

Cute tak?

(ada ler pulak makcik kat kampung yg mati sakit jantung nengok aku. Terperanjat katanya. belum citer mak mertua aku lagi. Mau keliling kampung dia lari berkain batik buat maraton sebab x percaya)

Eiiiiiiiiiiii.... ko giler ker aper.
pergi matilah.

layan ajalah bukansepet.

gravatar

Petua Kebahgiaan Rumahtangga

Saya baru 14 tahun berkahwin. Takdir Tuhan, isteri saya punya ramai anak buah. 30 - 40 orang jugaklah. Yang paling tua dah kahwin. Barisan, anak dara anak teruna, fuhh.. bersusun. Dari yang sekolah menengah, sampailah ke universiti.

Yang sekolah rendah, kecil kecil apatah lagi.

Hingga kini 'cucu' saya dah 5 orang. Janggal juga mula mula rasanya dipanggil 'Tok cik' sedangkan saya belum pun lagi cecah 40-an. Alah bisa, tegal biasa.

Adatnya, lepas berkahwin, anak buah akan datang bertandang ke rumah pak/mak sedara. Gitulah. Anak buah saya yang berkahwin baru baru ini, yang saya buat photo coveragenya tu, akan datang ke rumah saya. Apa saya nak pesan?

Saya bukan pakar motivasi, saya pun 'baru' sangat lagi berkahwin utk nak nasihat org. Tapi just for the sake of sharing, kalaulah ada nak gunakan - alhamdulillah.

Petuanya mudah:

JPA TS - (jabatn perkhidmatn Awamm - Tempat Selamat) - (Sengaja di salah ejakan, bagi mengelak, org yg ingin maklumat JPA)

J - Jujur
P - Percaya
A - Amanah/Adil
T - Tolak ansur
S - Sabar


Rata ratanya pada pengamatan, pembacaan saya, perkahwinan yang gagal kerana tiadanya 5 elemen ni. (6 sebenarnya kalau di hitung huruf A membawa 2 perkataan - tapi, kita mudahkanlah ya?)

Bagi Suami:

J - Suami tak jujur, curang - cerai.

P - Suami tak percayakan isteri, isteri percayakan suami. Cemburu tak tentu pasal. Kongkong, nak pergi mana pun nak ambik tahu. Hatta nak beli sayur kat kedai, budak muda sweet sweet pun, marah kat isteri tu.. "awak ada apa apa ke ngan budak tu?" katanya. Lama-lama, bosan juga asyik kena kongkong. Nak kemana pun tak boleh. Balik rumah mak pun, suami tak bagi. Takut bini cerita buruk dia. Nak berhenti kerja, laki tak bagi. Bekerja, asyik kena spedo aja.. lecehlah suami terlebih cemburu camni. last last? - Cerai.

A - Suami tak amanah. Duit belanja bagi, ikut rate zaman 70-an. Duit bini, kebas sama. Duit ada dia bantai gi bowling tak ingat dunia, gi trip mancing macam takde hari esok dah, habis ribu riban kat aksesori kereta.. Berapa lama isteri leh tahan? Meletup kalu? Ceraiiii...

A - Suami tak adil, lebihkan adik beradik atau mak dari isteri, (walaupun syurga di tapak kaki ibu) anda kena pandai imbang.. tak pandai - cerai.

T - Suami tak reti bertolak ansur. Asyik ikut cakap dia aja. Makan kat luar pun, menu semua ikut selera dia. Sakit ke, pening ke, kena masak utk dia. Termengandung, isteri di salahkan. Konon tak pandai. sekali sekala, layanlah. Banyak kali kalu? Cerai beb.

S- Suami tak sabar. Ha ni parah. Panas baran. Main tangan kaki lengkap. Cerai wa cakap lu!


Isteri pulak.

J - Isteri tak jujur. Kat pejabat layan mamat lain. Alah suka suka. Dapat lepas duit makan dah.. Hujung hujung sudah sangkut. Kena lak suami tak romantik kononnya. Tak reti jaga perasaan. Mamat ni lak pandai belai jiwa. Last last? Sangkut. Kantui? Cerai ler beb! Mangsa? Anak anak ler...

P - Isteri tak percayakan suami, balik kerja check tengkuk baju suami, check handphone, call pejabat, call rakan suami, siasat segala.. bagus gak berhati hati, tapi over do it - cerai.

A - Isteri tak amanah bongkar pi jaja cerita buruk baik dalam rumah tangga. Pada jiran. Pada kawan. Kakak, adik hatta pada mak sendiri punnnn last last , org ketiga campur tangan. Konon konon nak bela isteri. Hal kecil di besar besarkan. Hujungnya? - cerai.

A - Isteri tak adil. Dengan org lain make up bagai nak rak. Dengan suami, buat derk aja. Bila org dtg rumah, buat buat manja, bahagia gitu. Padahal, nak air segelas pun payah nak di buatkan. Raya, asyik nak balik rumah dia. Nak suami layan adik beradik dia dgn baik. Dia sendiri anggap adik beradik suami macam peminta sedekah. Adil apa camtu? Berapa lama laki boleh tahan? Ceraiii.

T - Isteri tak reti tolak ansur, sentiasa demanding, nak perabut baru, nak barang kemas baru, nak kereta baru. Bukan nak kira suami tu ada duit ke tak... lama lama suami pun x tahan - cerai.

S - Isteri tak sabar. Asyik mengamuk aja. Laki belum abis buka kasut sebelah masuk rumah, dah membebel. Lama lama , laki pun malas nak balik rumah cepat cepat. Penat telinga. Hujung hujung, laki layan karaoke ngan kawan kawan, sekali awek pulak dah duduk kat riba. Hancus! Ceraiiiii!

See?

Nak bahagia?

Jujurlah.
Percayalah.
Amanahlah. Adillah.
Tolak ansurlah.
Sabarlah.

Kalau kita dah buat semua ni, tapi pasangan tak?
Tuhan Maha Mengetahui. Takdir, kuasa tuhan, adalah di luar pengetahuan kita.
Barangkali, ada yang lebih baik untuk kita, mana tahu?

Ni lah pesan saya pada yang melayarkan bahtera rumah tangga.
JPA TS.

Selamat belayar.
(Utk saya juga.)

layan bukansepet. layan.

gravatar

Cuti Sekolah.

Cuti datang lagi.

Nak kemana?

Apa?

Port Dickson lagiii?

biasalah.

Bajet ciput.

Ada org tu, takde bajet pun.

Ada org tu, takder cuti pun.

Ada org tu, takder anak pun!

Syukurlah.

Kau? Camna? PD gak?

gravatar

Harga Keringat Seni



Kata the late Ibrahim hussein dalam 1 wawancara TV yang aku tengok ntah bila, tv mana aku tak ingat satu ketika dulu... dia tak reti nak letak harga kat lukisan dia.

He let his wife do the job.
Sebab hati dia sakit bila org tanya harga karyanya.
pastu tawar menawar..
napa lukisan ni mahal..
napa lukisan ni murah..

Aku pun.
Aku bukan artis.

Aku buat slideshow gambar tunang anak buah.
Guna proshow software.
Hasil akhirnya, slideshow boleh main kat DVD player.

Ada lak yg berkenan.
Tanya aku brapa harga.
Ambil gambar dan output cam ni sekali.

Aku bukan bisnis bro.
Aku buat sesuka aja.
Hati aku puas tengok gambar di ambil cantik.
Di edit cantik.
Masuk TV lawa.

Org tanya cam tu..
komplimen ke tu?
Ya ler kut.

Tidak. Aku tak nak buat pun utk ntah sapa sapa ntah.
Dia pun tanya aja. Aku yg perasan lebih kut.

Tapi kalaulah aku buat... kalaulah...
Berapa nak letak harga? Kalu Free takder ler tu. Free utk sedara aja..
Bukan sedara, takder kerja aku nak memenatkan badan buat camtu camni percuma weh!

Dah tu? berapa?

Ehhh! sakit hati aku eh. Walaupun aku bukan Ibrahim Hussein.
Rasa cam jual anak aja.

Agaknya sebab tulah ujud jawatan Marketing Specialist, promoter dll tu... kut?

hek eleh. perasan ler bulak bukansepet ni. kerek tak memasal.
layannn.



gravatar

Mid Age Crisis

Suatu petang di medan selera.

"Tak payahlah duk pikir nak tanam cendawan ke, apa ke! Kalau ko ada duit ko invest aja kat org lain nyer bisnes."

"Asal lak tak leh?"

"Bisnis sendiri payah. Nak kursus, jaga pekerja. Cari market. Kita dah semakin tua, contact/kabel pun tak power... toksah ler. Baik cari dana, labur kat bisnes org yg ada potential."

"Kalau lingkup?"

"Ko jangan ler jadi bodoh. Cari ler bisnes yg ko yakin. Cam aku, aku believe ngan industri asas tani."

"Berapa ko dah labur?"

"Belum pun."

Sunyi jap... Asap paip tembakau mamat ni dah mula memenuhi legar sekeliling aku.

"Ko kena redi bro. Aku dah buat analisis. Lepas 55 tahun. Kalau kita padam katalah 75 tahun, kurang kurang ko kena ada 3 juta tau tak? Nak makan, anak masuk U, anak kahwin, hospitalisation lagi... Takkkan masa tu ko nak sibuk perah kederat! Mampus le brader! Ko dengar aja cakap aku. Kumpul duit. Jadi investor."

Fuhhh! berapi betul!

"Berapa ko dah kumpul?"

"Ada lah dalam 2000."

"2000? mak aiii...."

Sunyi lagi. 2000. Apa barang 2000. Nak labur apa 2000? kut 200,000 leh lah citer.

Middle age crisis betul.
Layan ajalah bukan sepet.

gravatar

Nur Kasih - Bangunlah dan tepuk tangan.



Di celah celah kesibukan saya, raya haji, anak buah nak bertunang, satu lagi nak kahwin.. Merata-rata berjalan dalam 3 hari ni, Shah Alam, Klang, Melaka, Jasin, Muar, Tangkak, Banting...

Ya, saya sempat tengok Nur Kasih - Final Episode.
Tidak, saya tak nak ulas. Cerita dah bagus. Nak ulas apa lagi?

Dah tu?

Bangunlah! dan tepuk tangan.

Tahniah pada semua yang terlibat dalam pembikinan Nur Kasih.
Kak Long Maizura, congrats!

Kata bukansepet:
"Hati saya sangat senang. Drama melayu kini BOLEH di tonton."

Cuma,
.
.
(ada cuma ler pulak ...)
.
.
.
Pernah tengok cerita The Truman Show tak?
Alaa yang pelakonnya Jim Carrey tu?
.
.
.
.
.
Ending cerita tu, semua orang terpinga pinga nak tengok cerita apa lagi yang available.
.
.
.
Dan bagus.
.
.
.
Samalah saya kini. Cerita apa lagi pasni kak long?
Mesti sama ngan Nur Kasih lah! Datin Wanabe, walaupun Jasmin Hamid tu cun melecun ibarat Kak Long masa di U, saya tak nak.
.
.
layan bukansepet, layan.
Catatan lama saya mengenai Nur Kasih.

gravatar

Perodua Alza

Hari ni topik hangatnya : Alza. Semua cerita Alza.

Aku pun nak cerita gakkk...
Ni ceritanya:

Aku tak mampu.
Hampeh.
Period.


Kalau nak cerita & gambar bacalah sini

layan.

gravatar

Cuti Sekolah.

"Cuti abah banyak lagi ke?"

"Sari jer tinggal. Naper?"

"Kita bulan ni, banyak kena jalan."

"Apsal?"

"Hujung minggu ni, Jumaat Raya haji. Sabtu dak cip tunang kat muar. Tu siang. Mlm lak, kak dik nikah kat banting. Besoknya tu, kenduri kahwin kak dik."

Saya diam...

"Minggu lagi satu, pun kena balik melaka gak. sabtu dak mid kahwin. Ahad kak long buat khatam quran. Patutnya Jumaat tu kita dah kena balik. Abis takkan ler kita nak balik jadi tetamu lak.. yg nak kahwin ni anak buah kita..."

"Kan abah kerja jumaat tu."

"Sebab tu ler tanya cuti abah banyak lagi tak."

Saya biar aja. Malas nak cakap...

Saya rasa rasalah...




Saya saspek ini gara gara Sony Handycam SR 45E dan Canon Powershot SX10 IS. (ya. ia bukan SLR. Kata tokeh kedai tu, kalau saya peram dalam 6 ke 7 bulan, dia boleh salin kulit jadi Canon EOS 1000D. Tapi kena pakai ragi mahal. dalam RM2000 sekilo rega dia.)

Saya agaklah... ciss!

Cuti sekolah = Musim org kahwin = hati gumbira = penat badan = menghabiskan dvd dan vcd kosong utk burnkan movie dan gambor gambor = mati la aku.

Menariknyaaaa.... Abislah hujung minggu saya untuk rehat.
isyy.. dak eh! sapa yang komplen. haha!


Sony Vegas, Proshow Gold, Adobe Photoshop, Flickr sekalilah.. Bersedialah korang! Amukkkk!!

Kalau anda tertanya tanya, tidak. Saya bukan jurugambar profesional.
Saya tidak dapat bayaran. Saya pun tidak tuntut bayaran.
Saya buat suka suka aja. Kebanyakan utk famili aja.

eh! eh! jahanam. papan tanda arah utk ke majlis kak dik dan dak mid tak print lagi. tak buat pun lagii! aiseh.

layan jerlah bukansepet!

gravatar

UPSR



Tan Sri Zeti Akhtar yang sah sah bukan calon peksa UPSR tahun 2008. - Gambar Sumber Bernama


Sebulan lepas.

"Camana ida? Peksa? OK?" soal saya pada anak buah.

"Okayyy.." ceria bahagia aja jawapnya.

"Boleh jawap?" sambung saya.

"Boleh!" dengan jelas dia jawap. Cantek!

Saya senyum. Alhamdulillah. Dapat juga anak buah aku ni jawap soklan UPSR dengan baik. Ida ni adalah kalangan anak buah saya yang agak kuat berangan. Sebab tu saya agak cuak dengan pembelajarannya. Tapi kini dia yakin. Bagus! Cam nilah baru jadi Melayu baru. Sesilap leh ganti Tan Sri Dato' Dr Zeti Akhtar Aziz - Gabenor Bank Negara tu.. Fuyooo! Cayalah Ida!

"Boleh camana?" kata saya.

"Bolehlaaaaaah....!"(Sila baca 'lah' dengan tiga harkat dan berlagu semakin melayuuu .. - fade to end)

Allah! Hancur impian aku.

Semalam.
2A3C.
"Bolehlaaaaaah....!"(Sila baca 'lah' dengan tiga harkat dan berlagu semakin melayuuu .. - fade to end)

Layan.

gravatar

Tiga Max Gaia Nexus Dyna Taro Mebius Cosmos Neos Ace Zearth Seven Noa

Anda faham?

Sungguh?

Jahanam!
Saya ler sorang yang terpinga nampaknya.

Seingat saya dulu, ada satu aja. (Ke banyak, saya yg tak tahu? Barangkali saya lebih fokus pada cerita Chip dan BJ and the bear agaknya...)

Sekarang banyak beb!



1st Row:
1. Ultraman
2. Zophy (Commander Zophy; 1st appeared in the last episode of “Ultraman”)
3. Ultraseven (not ‘Ultraman Seven’)
4. Ultraman Jack (referred to simply as “Ultraman” during his show “Return of Ultraman”, but he’s not original Ultraman. Later named “Ultraman Jack”)
5. Ultraman Ace
6. Ultra Father (or “Father of Ultra”; 1st appeared on Ace’s show)
7. Ultra Mother (or “Mother of Ultra”; 1st appeared on Taro’s show)
8. Ultraman Taro (very reminiscent of “Ultraseven” in image)
9. Ultraman Leo

2nd Row:
10. Astra (you’d think he’d be ‘Ultraman Astra’, but not as yet! He’s Leo’s brother; 1st appeared on Leo’s show.)
11. Ultraman King (first appeared on Leo’s show)
12. Ultraman Jonias (referred to simply as “Ultraman” during his show “The Ultraman” / “Ultraman 2″ in the West, but he’s not original Ultraman.)
13. Ultraman 80 (his show “Ultraman 80″ aired in 1980)
14. Yullian (80’s girlfriend; 1st appeared on 80’s show)
15. Ultraman Scott (from “Ultraman USA”)
16. Ultraman Chuck (from “Ultraman USA”)
17. Ultraman Beth (from “Ultraman USA”)
18. Ultraman Great (referred to simply as “Ultraman” during his show, but he’s not original Ultraman.)

3rd Row:
19. Ultraman Powered (referred to simply as “Ultraman” during his show; but he’s not original Ultraman.)
20. Ultraman Zearth
21. Ultraman Tiga (in his default “Multi” form[red/purple/silver]; other forms are “Power”[red/silver] and “Sky”[purple/silver];
later forms are “Glitter Tiga”; “Tiga Dark”; “Tiga Tornado” & “Tiga Blast” ).
22. Ultraman Dyna (in his default “Flash” form[red/blue/silver]; other forms are “Strong”[red/silver] and “Miracle”[silver/blue])
23. Ultraman Gaia (in his “V2″ or “Version 2″ form)
24. Ultraman Agul (in his “V2″ or “Version 2″ form) (he’s somewhat reminiscent of Ultraseven in image)
25. Ultraman Nice
26. Ultraman Neos
27. Ultraseven 2-1 (pronounced “Ultraseven Two-One”. He’s in Neos’ show; He’s not Ultraseven, but probably a relative of Seven’s).

4th Row
28. Ultraman Cosmos (in his default “Luna Mode”; also has “Corona Mode”; “Eclipse Mode”; “Future Mode”; “Space Corona Mode”; “Phantom Mode” & “Miracluna Mode”)
29. Ultraman Justice (also has a “Crusher Mode”)
30. Ultraman Legend (a temporary merger of both “Ultraman Cosmos” and “Ultraman Justice”).
31. Ultraman Noa (final form of Ultraman Nexus)
32. Ultraman The Next (referred to simply as “Ultraman” during his movie, but he’s not original Ultraman.
Pictured is his “Jeness” [Young] mode which is a step up from his “Enfance” [Infant] mode.
33. Ultraman Nexus (in his “Enfance Mode”; later he’s in his “Jeness” mode; also his “Jeness Blue” mode; & finally appears as “Ultraman Noa”).
34. Ultraman Max (yup, he looks like a relative of Ultraseven, also)
35. Ultraman Zenon (from Max’s show)

not pictured is
36. Ultraman Mebius (who also has “Brave”; “Infinity”; “Burning Brave” & “Phoenix Brave” modes)
37. Ultraman Hikari (Hikari means “Light”; he also has an armoured form: “Hunter Knight Tsurugi”; he’s on Mebius’s show).

Wikipedia will give you a good synopsis of all shows & movies, and of all characters.

Mak DATUK!!!! gILA aPA KO?

Subur sungguh Ultraman ni ya. Tak jumpa pil perancang gamaknya.
(List & gambar tu saya dapat dari web ni ..)

Hai, Alif, Alif... pening abah.

Layan bukansepet, layan ler sampai penat. Hahaha!

gravatar

Senyum.

"Mama, roti ni, tak berguna!" jerit Alif - anak kecil saya 4 tahun.
Bingkas saya bangun dari kerusi untuk lihat, apa yang panik sangat.

Diikuti ketawa berderai dari saya dan isteri...

Alif dah salah ambil. Dia nak ambil roti inti coklat. Terambil roti hotdog. Dua-dua bentuk lonjong macam bola ragbi. Bila dia 'patah dua' kan roti tu, dalamnya kosong.
Tak ada inti.

Itu sebab dia kata roti ni tak berguna.

Sambil ketawa, saya menuju ke dapur dan ambilkan dia roti yang betul.

"Hmm.. ni baru berguna" spontan jawapnya.

Haha.. dan pagi ini saya ke tempat kerja dengan senyuman.

Kalau anda belum kahwin, kahwinlah.
Kalau anda belum ada anak, berusahalah.
Kalau anda ada anak, nikmatilah.

Macam saya. :)

Layan bukansepet, layan.

gravatar

Pelakon pelapis. Sekeras Kerikil Versi Songsang.

Semalam saya dan isteri menonton TV. Apa ke lagi nak buat kalau dah kena demam campak. Perintah berkurung ajalah nampaknya.

Sewaktu Melodi ke udara di TV3, ada segmen Aaron Aziz. Saya kurang ingat biji butir ceritanya, tapi dalam temubual tersebut, ada satu statement beliau yang mencuit fikiran saya. Aaron Aziz menyatakan betapa beliau respek pada Eman Manan dan Rosyam Nor.

Saya setuju. Memang pun, pelakon pelapis kita, pada pandangan saya - ada. Tapi cukup bagus ke?

"Bayangkan eh, kalau drama Sekeras Kerikil tu, kalau di buat version songsang, camna agaknya eh?" Kata saya pada isteri.

"Songsang camna?" kata Mem saya..

"Yalah, kalau dalam sekeras kerikil, cerita 2 anak perempuan, 1 anak lelaki jaga ayah yang sakit - disongsangkan, maka jadilah cerita 2 anak lelaki, 1 anak perempuan jaga ibu yang sakit.."

"So?"

"Dah tu siapa pelakon pelapis yang ada, yang boleh bawak watak watak berat tu? Aaron?" kata saya.

"Mungkin tak cukup kuat kut.. " Balas isteri saya.

Saya setuju. (sekali lagi)

Pada yang tidak ingat, sekeras kerikil membariskan pelakon handalan, Jalil Hamid sebagai bapa yang sakit, Fauziah Nawi sebagai Kak Long, Wan Maimunah sebagai Kak Ngah dan Rosyam Nor sebagai Adik Bongsu.

Lantas kalau versi songsang ini di buat, siapa nak jadi ibu? Abang Long? Abang Ngah? dan Adik perempuan bongsu? Maksud saya di kalangan pelakon pelapis? Mampu ke?

Kalau saya... kalau sayalah,

Watak ibu - mungkin Maimon Talib (ni x lehlah, pelakon pelapis. Tak lojiklah pulak watak ibu org muda...)

Abang Long - mungkin Zamarul
Abang Ngah - mungkin ZulHuzaimi atau Que Haidar
Adik Bongsu - mungkin Norkhiriah

Dan saya rasa mereka yang di atas tu, cukup kuat karisma mereka bagi mendukung watak Sekeras Kerikil versi songsang. Lantas, membuktikan hmm.. saya silap. Sebenarnya Ada juga pelakon pelapis yang berbakat rupanya. Intan terpilih.

Bukan Fasha Sanda, Fazura, Scha Al-Yahya, Fauziah Ghaus, Diana Rafar, Anita Bahrom, Maya Karin, Diana Daniel, Liyana Jasmay, Irma 'Nabil' tak cukup bagus... Begitu juga dengan Farid Kamil, Remy Ishak, Fizo Omar, Fizz Fairuz, Adi Putra, Beego, Erry Putra, Aaron Aziz, Fahrin, Awal Ashaari dan ramai lagi...

Cuma saya yang tak yakin.

Ellie suriati, Rusdi Ramli, Amyza Aznan, Azhar Sulaiman, Lisdawati, Fauzi Nawawi, Ridzuan Hashim, Aida Aris, Raisuddin Hamzah, Haliza Misbun, Hairie Othman, Vanida Imran, Rashidi, Rita Rudaini, Afdlin, Eizlan Yusoff.. of course lah saya tak anggap pelakon pelapis.. mereka kalau tak otai pun, dah separuh otai dah.. haha. Tak leh kira.

Cuma confuse mana nak letak nama Rozita Che Wan ya? haha..

Sekadar pemikiran hari Ahad...

Layan jelah bukansepet ...

gravatar

Isteri dan 2 lagi anak saya demam campak.

pun alhamdulillah.

Orang kata,
penyakit ni, pembasuh dosa.

Ya ke?


Emm... Nampaknya sayalah orang terakhir dalam rumah tu, yang belum di jangkiti virus demam campak.

"Awak pernah kena demam campak?" tanya doktor Azhar. Lembut aja suara doktornya. Agaknya doktor ni semua, memang cam tu kut, fikir saya. Keras keras tambah sakit lagi orang. Agaknya lah...

"Ntahlah doktor. Saya pun tak tahu. Masa kecil saya di bela oleh nenek hingga usia saya 6 tahun. Sekarang ni, nenek pun dah tak ada. Ikut kata mak saya, masa di tangan dia, tak adalah pulak saya kena demam tu." spontan, saya buka sejarah silam. Terpacul secara tiba tiba ... kut pada sejarahwan, tak apa juga. Ini pada doktor. Hek eleh...

Dr. Azhar klinik famili menyambung ayatnya. "Tak apalah kalau macam tu. Awak pun dah tahu camana rupanya. Ni anak anak semua dah kena, awak patut dah tahu. Kita tengoklah kuat mana anti bodi awak."


Sejak Sabtu lepas.
Sumpah.

Setiap hari saya belek badan saya, kut-kut ada bintik 'luar biasa'.
Tak ada pulak...

Haha.

layan bukansepet, layan.

gravatar

Bila anak Khatam Quran...

Lega. Rasa lepas. Syukur.

... adalah rasa yang tercetus bila anak saya yang sulung, Nurul Huda 13 tahun, khatam Quran pada hari Sabtu lepas.

Tiada lain. Hanya Syukur.

Alhamdulillah.

gravatar

Arahan Pemeriksaan Tahunan (NAP) ditarik balik.

Adalah tidak adil, jika saya tidak masukkan entri ini, sekalipun terlewat (Keluarga saya dalam keadaan tidak sihat. Demam Campak)

Satu saja respon saya.

Alhamdulillah.

gravatar

NAP - (saga continues)

Kesan peraturan baru NAP diteliti: Muhyiddin


KUALA LUMPUR: Kerajaan bersedia meneliti semula peraturan baru Dasar Automotif Nasional (NAP) jika ia memberi kesan buruk kepada rakyat, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri, meminta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) menyediakan laporan jika berlaku rasa tidak puas hati mana-mana pihak akibat peraturan baru yang mewajibkan kenderaan penumpang berusia lebih 15 tahun menjalani pemeriksaan tahunan di Puspakom sebelum dibenarkan memperbaharui cukai jalan berkuatkuasa 1 Januari tahun depan.

- Bernama (baca lanjut di sini )


Datuk. Encik Encik. Tuan Tuan yang berkuasa.

Saya pun boleh tambah sesikit.

1) Jangan hadkan pemeriksaan pada kenderaan berumur 15 tahun ke atas, saja. Buat pada semua kenderaan kan lagi baik.

Minta maaf ler saya nak kabo lagi. Kereta saya tu, walau berusia lebih 15 tahun, belum lagi terbakar datuk. Gen 2 banyak juga yang terbakar datuk... Begitu juga wira, banyak yang enjin dah 'mati' datuk. Kereta saya asap putih pun tak der datuk. Maklumlah .. dah 'top overhaul'...

2) Bukan ke bila kita beli kereta 2nd hand, kereta tu dah kena lalu pemeriksaan Puspakom? Kalau dah 'fit on the road', apsal lak nak kena periksa lagi datuk? Opp. Saya lupa. Tahunan ya datuk? bukan sekali aja ke?

3) Senang cerita, ginilah datuk. Buat aja pemeriksaan 5 tahun sekali. Semua kereta. Sekali periksa, laku 5 tahun. Lepas 5 Tahun, periksa ler puspakom balik. Semua happy.
Pemilik kereta baru tak perlu gusar. Dah sah sah baru. Beli aja, terus leh pakai utk 5 tahun. Tahun ke 6 baru kena hantar puspakom. Tu pun, kalau kereta tu tak di jual lagi. Kalau di jual, dah tentu ada pembelinya. Kalau ada pembelinya, dah tentu kena periksa Puspakom juga. Habis kes.

Kan hidup lebih mudah kalau tak di beza bezakan rakyat ni datuk? tak gitu?
Ampun datuukk...

Apa kata rujuk di blog En Ahmad Tarmizi?

Layan bukansepet, layan.

gravatar

Yasmin Ahmad, Amyikram Ismail & M. Veera Pandiyan

Apa kaitan saya dengan 3 nama ini ya?

Biar saya beritahu. Anda pun bukan ada banyak masa di sini.

Persamaannya adalah ayat ini:

"Pemergiannya merupakan satu kehilangan besar pada negara. Beliau telah membuka mata kita pada erti sebenar perfileman. Bagaimana seni, penceritaan dan aspek komersil boleh bergabung menjadi satu..."

Kaitannya?






Yang mengungkapkannya (menulis lebih tepat) ialah saya.
Yang di tujukan atau diluah kan pada, ialah Allahyarham Yasmin Ahmad.
Yang meng"quote" dan melaporkannya dalam paper the star tarikh Khamis Julai 30 ialah M. Veera Pandiyan.(sini)
Yang menjadikannya tag line di blognya ialah Amyikram Ismail.

Semuanya saya tak kenal personally. Dalam kes M. Veera Pandiyan (terima kasih kerana quote my comment from Kak Min blog) dan Amyikram Ismail, saya tak sedar pun..

Soalnya kenapa sekarang entri ni?
haha. Sebab saya baru aja ke blog amyikram. Dan terdetik hati:

"Seperti pernah ku lihat (baca?tulis?) statement tagline itu, tapi di mana ya?"
hmmm...

Jangan salah faham. Saya OK. Tapi, benar kan, statement saya tu?
p/s: amyikram, if you're reading this (somehow) "Salammm." :)


layan bukansepet, layan.

gravatar

Masjid Bergegar

Termengah mengah si Mat Asmara berlari ke arah saya.

"bukansepet, Ada cerita gembira ni. ko nak tau cerita?" kata Mat Asmara sambil mengusap peluhnya.

"cerita apa? kut ya pun, amik nafas dulu baru cerita..." jawap saya.

Mat Asmara tarik nafas se pam dua.

"Pak JAIS bergaduh." Mat Asmara mula bercerita dengan wajah yang serius.
"Dengan sapa?" muka saya lagi serius.

"Dengan Imam Asri." kata Mat Asmara.
"Laa... Imam dengan imam pun nak gaduh? pasal apa?" pantas saya me'reply'.

"Ntah. Yang aku dengar Pak JAIS tuduh imam Asri ikut Wahab. Tapi bila si Mat teropong tanya sendiri, pak jais kata tak pulak." jelas Mat Asmara.

Saya terdiam sekejap. Masih terkedu ni. "Wahab? Wahab mana pulak?"

"Mana aku tau! Aku pun tak kenal. Kalau Abdul Wahub Ismet Ulam Raja, kenal ler aku...! haha!" diikuti ketawa berkekeh Mat Asmara.

Saya ketawa juga. Bukan sebab kelakar sangat 'statement' si Mat Asmara tu. Tapi lebih pada kelakar tengok muka Mat Asmara bila ketawa.

Terlerai ketawa, saya sambung. "Dah tu, apa berita gembiranya?"

Wajah Mat Asmara terus berubah. Sikit pening. Macam berkerut pun ada.
"Laa... apa ler lembab ko ni! kalau imam ngan imam dah gaduh, makmum dah berterabur saf, canteek ler sikit aktiviti asmara aku. heh heh. "

Saya akur.

Sambung Mat Asmara "Bukan aku aja, jaki jipang, mail judi, karim skodeng.. semua hepi! line clear beb. Takder sapa kacau!"

Kalau anda pening, saya merujuk ke berita ini:
Penahanan Dr. Asri tiada kaitan anuti fahaman wahabi

layan bukansepet, layan...

gravatar

Hujan? Pakailah spek hitam.

Hari ni hujan. Hujan betul. Bukan Hujan band tu. Hujan band tu, saya pun suka.

Saya nak balik. lebih kurang 7 atau 8 tahun lepas, ada dialog ni.


Boss: "bukansepet, you tau tak kalau hujan camana I drive?"
Saya: "camana?"
Boss: "I pakai spek hitam."
Saya: "Huh? Nampak ke?"
Boss: "Tulah, bila I cerita semua org tak percaya. You buat dulu, baru you faham"

Hari ni hujan. Hujan betul. Bukan Hujan band tu. Hujan band tu, saya pun suka. (sekali lagi...)

Dalam kereta saya memang ada spek hitam. Bila hujan, saya pakailah!
Taklah! Bukan baru hari ni nak cuba. Dah lama dah...!

Tulah,

Kalau hujan, pakailah spek hitam.

Hari ni hujan. Hujan betul. Bukan Hujan band tu. Hujan band tu, saya pun suka. (ya, saya ada masalah suka copy dan paste)

Saya nak balik. Jom?

layan bukansepet, layan.

gravatar

Lawak sebabak

Yang aku hantar:

From: ...
Sent: Monday, November 02, 2009 12:46 PM
To: ...
Subject: Flickr update.
Importance: Low

http://www.flickr.com/photos/mysx10is

Yang dia jawap:

From: ...
Sent: Monday, November 02, 2009 3:43 PM
To: ...
Subject: RE: Flickr update.

Blog Hang mana??!!

Yang aku balas:

From: ...
Sent: Monday, November 02, 2009 4:27 PM
To: ...
Subject: RE: Flickr update.

www.d__-_____.com

atau mirror dia

www.cari.com.my

haha.


Dia pulak balas :

From: ...
Sent: Monday, November 02, 2009 4:49 PM
To: ...
Cc: ...
Subject: RE: Flickr update.

Exxxx dah kuar tanduk nak trace.. Kalu jumpa kita buat link dari dxx xxxxx website. hahha

(Exxxx adalah IT admin utk dxx xxxxx)

kata bukansepet:

hahaha... trace ler brader.. bukan popular sangat pun blog ni.
Tak luak apa pun. Nice try anyway!

F, E, If you're reading this: Salammm!!!

gelihati bukansepet.

Perhatian.

Lawak ini kategori terhad.
Kalau anda ketawa dah tentulah anda bukansepet, F atau E.
Kalau anda tak ketawa, harus sahih anda bukanlah F atau E, jauh sekali bukansepet.


layan bukansepet, layan.

gravatar

Saya balik kampung.


Semalam. Kelmarinlah. Saya balik kampung.

Anda ada kampung? Saya ada.



(Maaf ler.. rumah mak mertua saya di kampung tu, dah ganti rumah batu.)

Kesian mak mertua saya. Panggil saya balik kampung, nak tengok cucu sakit demam campak. Sesambil tu nak ikhtiarkan mana yg patut.
Eh! Eh! Mak mertua saya pulak yang demam.
RM 35.00 - duit klinik...

Mujur saya balik kampung.
Mujur saya ada kampung.

(pak mertua saya telah meninggal dunia.)

Kalau klik sini, nanti dia pergi ke laman flickr saya. Baik jangan klik.

layan bukansepet, layan.

gravatar

Kereta 15 tahun masuk Puspakom

Petikan dari Berita Harian: kereta-15-tahun-masuk-puspakom

KUALA LUMPUR: Mulai 1 Januari tahun depan semua kenderaan penumpang berusia lebih 15 tahun diwajib membuat pemeriksaan tahunan di Puspakom sebagai syarat memperbaharui cukai jalan.
...
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed, berkata keperluan pemeriksaan mandatori itu adalah langkah awal ke arah pelaksanaan sepenuhnya Dasar Tempoh Jangka Hayat Kenderaan (ELV).
...
“Buat masa ini, kerajaan membuat keputusan bahawa kenderaan yang berusia lebih 15 tahun wajib melakukan pemeriksaan bagi memastikan ia selamat dan boleh digunakan. Bagaimanapun butiran terperinci masih belum diputuskan lagi,” katanya pada sidang media selepas membentangkan dasar baru hasil kajian semula NAP di sini, semalam.

Kajian semula NAP juga antara lain:
.
.
.

- Merangka mekanisme baru untuk melaksanakan larangan pengimportan alat ganti terpakai kenderaan dalam tempoh 18 bulan akan datang.



Ini pula petikan dari Kosmo

Apabila dilaksanakan kelak, ia dijangka membabitkan hampir dua juta kenderaan yang berusia lebih 15 tahun.

"Kita telah berunding dengan pelbagai pihak dalam industri automotif sebelum menguatkuasakan peraturan ini," katanya pada sidang media yang turut dihadiri timbalannya, Datuk Mukhriz Mahathir dan Ketua Setiausaha kementerian itu, Tan Sri Abdul Rahman Mamat semalam.


Kata bukansepet

Aku tak pasti aku harus menyanyi atau bersiul... (aku tak pandai bersiul sebenarnya. Engkau?)

Apa yang di check kat puspakom tu? yang ni ke?

Pemeriksaan Puspakom itu akan meliputi pemeriksaan identiti iaitu nombor casis dan enjin sementara pemeriksaan fizikal akan melibatkan maklumat berkaitan keupayaan enjin, warna, jenis badan, buatan, status, model, tahun dibuat dan kelas kegunaan serta pemeriksaan kerangka dan cermin gelap


Proton saga aku tahun 1990. Hmm.. sah kena masuk puspakom tahun depan. Aku rasa kereta aku tu, lepass.. sebab aku jaga elok. Ada tak ada, mungkin tinted kut gelap sikit, mungkin tak lepas syarat JPJ. Maklumlah, tinted murahhhh.... Yg lain ok.




Bila dengar cerita ni di HotFM, Baca di online paper.. aku syahdu teringat:

Abang ipar aku pakai Toyota LE.. alahai... org noreh getah. Kut kalu ke puspakom, rasanya kereta dia tu cat asal dalam geran konpom bukan kuning mr bean...

Mak aku. Mak aku pun pakai saga 1988. Buat berniaga kedai makan. Lantai kaki pun ada bocor sana sini.. Tayar pun pakai tayar celup. Eh eh kereta mak aku dah cat merah... dalam geran biru..

Pak Andak aku. Sabtu ni, nak gi haji. Pun pakai Mitsubishi Galant. Alaa... buat guna nak ke pekan pepagi ... sambil sambil ke pasar tu, sempatlah layan roti canai ngan teh tarik...

Aiseh.. Aku nampak banyak ler Toyota KE 20 kat dalam kem askar tu..? Tu semua kena gi puspakom gak ke?

Nyonya jual tebu kat pasar tani.. suzuki ERV lama tu.. mak datuk.. karat toksah citer ler.. allignment? hahaha.. ko jgn bagi aku gelaklah...

Paling sedih, Datsun 120Y Tonggek di pakai oleh anak sedara biras aku. Kawan tu anaknya ramai... pergiler pepagi, hantar anak ke sekolah.. sampai 2 trip setiap pagi sebelum pergi kerja naik motor... Datsun tu cat pun dah pakai cat botol kata orang...

Alamak.. ada member sorang tu.. pakai Toyota SEG. Color green goblin ko! laaa... teruk gak dia kalau masuk puspakom check bagai...

tapi yg pasti mereka ni semua kenderaannya ADA ROAD TAX!

Persoalannya: Bukan semua orang yg guna kereta lama tu senang. Peniaga pasar malam, penoreh getah, petani, pekerja kilang.. tak kurang yang guna pada kadar minimum seperti kereta buat gi kerja aja... kereta buat hantar anak gi sekolah.. kereta buat gi pasar... kereta hujung minggu aja .. berkelah kat tasik taiping...

Hantar puspakom, bukan mahal sangat pun.. bukan boleh buat org miskin pun.. abis abis dalam RM40 -RM 60 kut sekali periksa... kalau gagal, pemeriksaan semula tambah ler lagi dalam rm 15 - rm 25. Alaa.. campur campur.. kira takat habis duit ikan sayur dalam setengah bulan punya makan AJA...

Masalahnya: persediaan nak ke sana tu yg telan belanja. Tak pasti lah ya ke tidak.. cat asal.. side mirror ok . lampu belakang.. allignment.. asap enjin.. tayar baru.. lantai kerangka elok.. brek makan ikut piawaian... Aku faham ini semua bagi tujuan keselamatan.. Harap harap, standard tu rendahkanlah sikit... bayaran pemeriksaan pun, 'diskaun-diskaun' kan lah sesikit.. mana mungkin kereta dah 15 tahun sebaik, selancar kereta baru? Tang cat tu aku tak pasti... kalau cat tak sama dlm geran boleh pas.. alhamdulillah. Barulah kena ngan moto 1 Malaysia. Rakyat Didahulukan Pencapaian Di utamakan. Bravo!

Dan sedihnya, yang sumbang pada kemalangan di jalan jalan besar, lebuhraya tu semua.. sorilah nak kabo... banyak yg kenderaan bawah 15 tahun yang terlibat pun... mana taknya... kenderaan yang 15 tahun ke atas ni.. golongan marhain aja yg ramai pakai... golongan susah.. Jalan pun takat gi pasar, sekolah, kilang.. ada yg tak pernah merasa tayar cecah lebuhraya pun. Dah ler insuran third party mahal.. minyak mahal.. nak buat ni pulak...

Dah tu.. Napa lah nak susahkan mereka lagi? agaknya nak kena tukar kerajaan baru gamaknya dema ni...

(Macam aku lainn... alhamdulillah. Aku maintain kereta ni sebab sentimental value. Kereta ni dah banyak bersama aku masa susah dan senang..)

Aku rasa pasni BPR mesti kena lebih kerja keras lagi .. nak banteras rasuah dalam Puspakom.

p/s: bukansepet kata, dari ajak masuk puspakom, lagi best ajak masuk "PAPADOM'.. kena pop corn ngan coca cola light.. ajak ler abg ipar, mak, pak andak, mat tiarap, anak sedara biras ngan biras biras tu sekali, member brutal SEG goblin & yang seangkatan dengannya.. Kita kayakan Afdlin Shauki. Lagi puas hati. kan?

layan bukansepet, layan...

gravatar

Cuba Cuba

hmmm...

Senyum dulu.

Cuba senyum..
Cuba bawak bertenang ...
Cuba rilek ...

Banyak tul cuba cuba yea?
cuba cuba jadi penyanyi..
sedap ke?

cuba cuba jadi pencipta lagu ...
jadik ke?

cuba cuba jadi fotographer...
eh!eh!

cuba cuba jadi penulis?
hehe!

cuba cuba jadi manusia?
ahaha..!

cuba cuba jadi bapa?
woo!

cuba cuba sana
cuba cuba sini

abis,
bila yang betul betulnya?

cuba jawap?
cuba cuba bawak mengucap.

layan bukansepet layan...

gravatar

Demam Campak.

Hati aku hari ni tertinggal kat rumah. 2 minggu lepas anak aku along kena demam campak. Aku boleh bertahan. Sebab dia dah menengah. Bagi air kelapa. Pastikan pantang makan di ikuti. Asingkan dari adik adik dia.. x sampai 2 minggu dah clear.

Tapi 3 hari kebelakangan ni, anak aku yang bongsu, 4 tahun, lak kena. Allah. Tuhan aja yg tahu sedih hati aku tinggalkan dia pagi ni nak gi kerja. Nasib baik mak dia tak kerja. Tapi sejak sakit demam campak ni... dia asyik ngadu kat aku " Abah... saya sakit..." Sebab tu semalam aku EL. Aku tak sampai hati...



Tapi sampai bila lak nak cuti? Nak tak nak hari ni kerja juga...

Terus terang, hari ni, hati aku tertinggal kat rumah.

p/s: balik ni, mana aku nak rembat daun semambu... kata org kena tumbuk daun tu dgn beras, sapu... kurang sikit gatalnya...

Layan bukansepet, layan.

gravatar

Papadom

Sapa tak tengok lagi? Pergi tengok! Perjuangan kasih bapa pada anaknya.

Nak tengok Que haidar paling kelakar?
Nak tengok sempoi Harun Salim Bachik?
Nak tengok comelnya Liayana Jasmay?
Nak tengok seksinya scha as cheer leader?
Nak tengok Chief Afdlin Shauki bercakap dengan hantu?
Nak tengok hantu ajak org mengucap?


Pergi tengokkk!!!!

hahaha... layan bukansepet. layan.

gravatar

Boboiboy Vs Upin Ipin ?

Ok.

Dengarnya beberapa org kuat Les' Copaque Production Sdn. Bhd telah keluar dan menubuhkan satu syarikat baru Animonsta Studios. Mohd. Nizam Abd. Razak, Mohd. Safwan Ab. Karim dan Muhammad Anas Abdul Aziz menarik diri dan menubuhkan syarikat produksi tersebut.

Kata bukansepet

Hmmm... adat ler tu. Tak puas hati, keluar. Tak puas hati, keluar. Tapi lebih baik keluar dari menanah duduk kat dalam. Ya tak?

Personally saya tak kenal pun sapa sapa baik dari LCPSB ataupun Animonsta. (great name by the way). Yang saya kenal cuma Upin Ipin. ... plus raju, ehsan, kak ros, opah, lim, mail, tuk dalang... etc. (hehehe) Pernah ler sekali dua makan kat restoran geng seksyen 13 tu...

Cuma sayang lah bila dah berpecah cam ni. Saya agaklah...

(Hanya khayalan penulis)

Geng animator kata pengurusan buat duit banyak, nak kaya sorang. Kita orang kerja cam nak mampus.. dia yg kaya.

Geng pengurusan lak kata, tak bolehlah asyik nak dengar cakap ko aja... Bukan senang nak buat marketing, convince org sana, convince org sini.. Gaji nak kena bayar, expenses makin bertambah... Ko tau mintak mintak mintak...


(Hanya khayalan penulis)

Percayalah, kes cam ni selalu berlaku. Sebenarnya tak ada salah dan silap. Saya percaya animonsta bila berjaya nanti, akan jumpa keadaan yng sikit lebih kurang sama. Animator tak puas hati dengan pengurusan. Sekarang mungkin tidak.. sebab sekarang kita 1 geng. Sama muda, sama wave length, sama dalam banyak hal.. Akan datang? Tapi animonsta ada kelebihan. Sebab dia dah terkena, harus dia akan lebih berhati hati, dan tak akan seolah olah menindih dan memeras tenaga pekerja.

(Hanya khayalan penulis)

As for LCPSB, hmmh... selalu nilah masalah org kaya. Bila dah terkedepan sikit, lupa pada asal usul. Akhirnya, bulat cerita, tak de aku, hancur bebudak tu.. derang yg tak kenang budi. Susah senang aku, takde sapa nampak. Allo Boss? Mereka tu aset. Kalau kita tak pandai jaga mereka, org lain akan jaga...

(Hanya khayalan penulis)

Ibarat kita mendidik anak, pengurusan kadang kadang kenalah juga dengar kata org muda. Kata animator. Beralah dulu. Menang kemudian. Memang susah. Tapi bila deal dgn creative person, standard ler masalah cam ni. Mereka ni insan seni. Jiwa mereka halus. Mudah tersentuh. Mudah terasa. Tengok kartunis Ujang dengan Creative Enterprise. (La ni kata dah baik semula...)

(Hanya khayalan penulis)

Apa apa pun, benda dah jadi, tetap jadi. Nak patah balik pun rasa saya.. jauhhhh ler lagi.

Harap Upin Ipin dan boboiboy sama berjaya. Cuma jauh di sudut hati, gerak hati saya berkata, upin ipin tak akan sama cam dulu...

Saya gantungkan harapan saya pada BoBoiBoy. Kalaulah anak anak saya tau & faham ... apa yg berlaku di sebalik pembikinan 2 animasi ni.. tentu mereka pun akan sedih.

Pulangkan balik UPIN IPIN aku!
esok esok esok
Apa esok esok? Nak sekarang!


layan bukansepet. layan.

gravatar

Kenapa anda jadi blogger?

Hahahaha!

Gelihati saya. Best tak soalan ni?
Ada blogger mana mana yg baca ni tak?
Apa jawapan anda? (jawap dalam hati pun cukup...)

Kalau anda popular, macam artis ke, karyawan ke, DJ, selebriti...
Anda cari makan dengan blog mcm budiey...
Anda wartawan 'internet' dan aktif mencari bahan seperti sultan muzaffar ...

ya, anda perlu blog. Sebab orang memang membaca dan menanti-nanti entri anda.

Tapi kalau anda tak popular? Ha! Jawap! Jawap!
( Sebab aku nak popular ler aku tulis blog... bongok! <--- ini jawapan anda? OK. Good luck then. Entri ni tak ada kena mengena untuk anda. Anda boleh berhenti di sini. Thanks!)


Anda ada simptom di bawah ni ni tak?


1. GILARESPONMANIA
Dulu. Dululah. Saya main 'boh' aja. eh eh.. ada responlah. ada org komen.. bestnya...

2. BAIKHATIORGBERBUDIKITABERBAHASAMANIA
Pastu. Eh, org dah ke site kita ni. Kita kena ler pulak ke site derang. Baru adil.
Buh komen.. ceciput pun takper. Janji org tu tau kita dah ke blog dia... walhal.. ntah baca seimbas lalu ntah tidak entri derang tu... bukan ya ya pun... tak kisahlah! bukan derang tau, ya tak?

3. HURUHARAFIKIRENTRIMANIA
Belakang. Tiap hari pikir nak tulis topik apa ya. yg menarik sikit.
Nak taruk gambar apa ya.. pressure ler pulak...

4. BLOGHOPINGKEMPENMANIA
Alamak... follower tak ramai ni... blog hoping ler sesikit.. Make sure komen, walaupun tak rasa nak komen.. sebab bila komen, nanti ada kunjungan balas... baru syok!

5. KASIHITMANIA
Camna eh, supaya entri aku ni hit kat carian google...


Kalau anda ada simptom di atas... Tarik nafas, relax, ketawa dulu bersama saya.
HA HA HA!

Boleh kita ulang sekali lagi?
HA HA HA!

Dah? Lega?

Anda nak keluar? Ikut jalan saya.

1. Ikut Terowong LepaskanAku.
Keluar dari blog anda. Silent kan blog selama boleh. Bulan, tahun pun tak apa. Tahan diri anda dari menghantar entri baru.

2. Keluar terowong, belok kanan. Follow Jalan Jujur.
Jangan tak baca blog kawan kawan. Baca.. Cuma kalau rasa menarik dan nak komen, komen lah sejujurnya. Bukan untuk memancing hit ke blog anda sendiri.

3. Go Straight... Sampai jumpa Simpang Jalan Bebas 1. masuk situ ...
Selepas beberapa lama, anda bolehlah ber entri semula. Tapi ingat. Hanya bila anda rasa nak pos, anda pos... tak perlu ada topik khas... tak perlu ulas isu semasa... segalanya milik anda. Anda nak pos? silakan... tak ada julat waktu seminggu sekali ke, tiap dua hari ke... Tetapkan pada diri anda begitu...

4. 300 meter kedepan ada simpang ke Jalan Syok Sendiri. Masuk jalan tu.
Jangan mengharap orang baca pun blog anda... Anda pos kerana anda nak pos. Orang nak baca.. baguslah. alhamdulillah. Orang tak nak baca.. Anda tak rugi apa apa. Tak ada langsung orang baca? Eh? kan anda sendiri baca? Ok ler tu. Syok sendiri? hahaha... ya lah kan. So? Relaxlah brader... layann...

5. Anda akan jumpa signboard besar "LEBUHRAYA BEBAS". Bayar tol dan masuk lebuhraya tu...
Blog itu hak anda. Namun, jangan melampau hingga anda masuk ISA atau OSA.

6. Teruskan berada di lebuhraya tu, tapi pastikan ikut undang undang jalan raya.
Tahniah! Anda kini bebas. Ikuti langkah langkah ini. Anda akan dapat ketenangan berblog seperti saya.

Mari ketawa bersama saya? HAHAHA.

OK?

layan bukansepet. layan.

gravatar

Motivasi. Mexican Fisherman. Japanese Fisherman. Life's Jar.

Sedikit masa dulu saya pernah poskan artikel yg sama. Pagi ini, mendengar Hot FM dengan topik "Motivasi anda" saya teringat 2 cerita ini. 2 Cerita ini telah 'menyepak' saya dalam kehidupan.. seumpama Neo menelan pil merah dalam filem The Matrix. Cerita ketiga, saya pernah terima melalui e-mel. Pun bagus juga...

Sekiranya anda membaca entri ini, dan bermenafaat untuk anda, saya gembira.
Terima Kasih kerana sudi membaca.

Cerita 1: The Mexican Fisherman
Author Unknown

The American investment banker was at the pier of a
small coastal Mexican village when a small boat with
just one fisherman docked.

Inside the small boat were several large yellow fin tuna.
The American complimented the Mexican on the quality
of his fish and asked how long it took to catch them.

The Mexican replied, "Only a little while."

The American then asked, "Why didn't you stay out longer
and catch more fish?"

The Mexican said, "With this I have more than enough to support my family's needs."

The American then asked, "But what do you do with the rest of your time?"

The Mexican fisherman said, "I sleep late, fish a little, play with my children, take siesta with my wife, Maria, stroll into the village each evening where I sip wine and play guitar with my amigos, I have a full and busy life."

The American scoffed, "I am a Harvard MBA and could help you. You should spend more time fishing; and with the proceeds, buy a bigger boat: With the proceeds from the bigger boat you could buy several boats. Eventually you would have a fleet of fishing boats. Instead of selling your catch to a middleman you would sell directly to the
processor; eventually opening your own cannery. You would control the product, processing and distribution. You would need to leave this small coastal fishing village and move to Mexico City, then Los Angeles and eventually New York where you will run your ever-expanding enterprise."

The Mexican fisherman asked, "But, how long will this all take?"

To which the American replied, "15 to 20 years."

"But what then?" asked the Mexican.

The American laughed and said that's the best part. "When the time is right you would announce an IPO and sell your company stock to the public and become very rich, you would make millions."

"Millions?...Then what?"

The American said, "Then you would retire. Move to a small coastal fishing village where you would sleep late, fish a little, play with your kids, take siesta with your wife, stroll to the village in the evenings where you could sip wine and play your guitar with your amigos."



*********************************************************


Cerita 2: Japanese Fisherman

Author Unknown

The Japanese have always loved fresh fish.

But the waters close to Japan have not held many fish for decades.

So to feed the Japanese population,

Fishing boats got bigger and went farther than ever.

The farther the fishermen went, the longer it took to bring in the fish. If the return trip took more than a few days, the fish were not fresh. The Japanese did not like the taste.

To solve this problem, fishing companies installed freezers on their boats.

They would catch the fish and freeze them at sea. Freezers allowed the boats to go farther and stay longer.

However, the Japanese could taste the difference between fresh and frozen and they did not like frozen fish.

The frozen fish brought a lower price . So fishing companies installed fish tanks. They would catch the fish and stuff them in the tanks, fin to fin.

After a little thrashing around, the fish stopped moving.

They were tired and dull, but alive. Unfortunately, the Japanese could still taste the difference.

Because the fish did not move for days, they lost their fresh-fish taste.

The Japanese preferred the lively taste of fresh fish, not sluggish fish .

So how did Japanese fishing companies solve this problem? How do they get fresh-tasting fish to Japan? If you were consulting the fish industry, what

Would you recommend?

Scroll down for answer :

.
.
.
.
.
.
.
.


Here is How Japanese Fish Stay Fresh:

To keep the fish tasting fresh, the Japanese fishing companies still put the fish in the tanks.

But now they add a small shark to each tank. The shark eats a few fish, but most of the fish arrive in a very lively state. The fish are challenged.

Have you realized that some of us are also living in a pond but most of the time tired & dull,

So we need a Shark in our life to keep us awake and moving?

Basically in our lives Sharks are new challenges to keep us active and lively. Some times blessings come in disguise!


*********************************************************


Cerita 3: The Life's Jar.
Author Unknown

A professor stood before his philosophy class and had some items in from of him.

When the class began, wordlessly, he picked up a very large jar and proceeded to fill it with golf balls.

When done he asked the class if they thought the jar was full.

They agreed it was.

The professor then picked up a box of small pebbles and poured them into the jar.

He shook the jar lightly so that the pebbles rolled around and filled the gaps between the gold balls.

Again he asked the students if they thought the jar was full.

They once again agreed and said it was.

Next the professor picked up a box of sand and poured it into the jar.

Of course the sand filled up the remaining space between pebbles and golf balls.

He asked the class once more if they thought the jar was full to which they unanimously replied "yes"

The Professor then produced two cups of coffee from under the desk and added them to the jar filling any remaining space.

"Now" said the professor, " I want you to recognize that this jar represents your life."

"The golf balls are the important things – Your Family, children, health, religion, friends and passions."

"Things that if everything else were lost and only they remained your life would still be full."

"The Pebbles on the other hand are matters like your house, job and car. "

"The Sand is everything else. All the small stuff."

"If you put the sand in first you will have no room for the Golf balls or pebbles. The same goes with life.''

"If you spend all your time on the small stuff, you won't have room for the important things in life."

"Pay attention to the things that are critical to you happiness."

"Play with your children"

"Take your partner out to dinner"

"Have a medical check up"

"There will always be time to clean the house and fix the car."

"Set your priorities and take care of the golf balls first. The rest is just sand."

One of the Students at this point raised her hand and inquired what the Coffee represented.

The Professor smiled. "I'm Glad you asked. It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there is always room to have a cup of coffee with a friend."



Kata bukansepet


Mexican Fisherman:
Hargai orang sekeliling anda. Hidup bukan semata mata untuk kerja.

Japanese Fisherman:
Kenapa aku di duga begini? Kerana dugaan itulah yang akan bawa anda maju ke depan.

Life's Jar:
Keluarga. Anak2. Kesihatan. Agama. Kengkawan. Keghairahan. Yg lain tu... pasirrr....(KAKAKk)


Allah tidak beri kita apa yang kita MINTA.
Allah beri kita apa yang kita PERLU.



Hmmm... Layan bukansepet. Layan.

gravatar

Car Audio

Hek eleh.. bukansepet 'terjebak' pulak ke dunia ICE. In Car Entertainment.

Bukan apa, sejak ada 2 kereta ni, kereta Saga 'champion' bukansepet dah kurang di gunakan sebagai kenderaan keluarga... Jadi sahlah, kereta tu kini hanya untuk saya pergi dan balik ke tempat kerja saja...

Justeru tu, mulalah saya bersihkan semula dalaman kereta, yalah, dah budak budak dah tak naik lagi.. kuranglah sampahnya. Beli pelapik tempat duduk depan baru. (Nak tukar seat RECARO melampau ler tu!) Tukar sesikit, betul sesikit dalaman.. fuhh.. sedap mata memandang...sejuk hati saya dah. Dah hampir 12 tahun dah kereta tu bersama saya. Dari mula kahwin hinggalah sekarang...

Ada juga yang tanya, "Tak nak jual ke?"
Jawap saya, "Mana boleh. Ini champion punya. Tak boleh jual."
Hakikatnya, memang begitu. Kereta tu terlalu sentimental value buat saya.

Dan terbaru, eh, nak bagi sedap sikitlah radio kat dalam tu. Masalahnya saya bukan faham sangat audio ni... puas surfing, kini fahamlah saya apa beza SQ dan SP. Apa itu head unit, amp 4 channel, 2 channel, monoblock. Component set, mid bass speaker, 3 way, 2 way, crossover, woofer, active subwoofer... hahaha!

Dah dekat 12 tahun bawak kereta, baru faham? yeeapadaaa!

Setelah faham sesikit, apa yg saya tukar di kereta saya?
SPEAKER aja!!!!

hahaha... tukar ler speaker belakang stock tu (5 inch) ke 6x9 Kenwood 380W 3 way speaker. Kononnya nak tukar head unit sekali, tapi mahal ler pulak. Saya aim Pioneer DEh-2150 - USB ready. Duit lak tak berapa nak meriah... Nantilah dulu... Buat masa ni, maintain ler apa yg ada dulu. Head unit sedia ada ni pun ok apa... brand apa?

MOHEGAN.

Cap ayam! Jangan marah!!!!

Layan ajalah bukansepet.

gravatar

Sekeras Kerikil vs Nur Kasih

Semalam saya berkesempatan sekali lagi menonton sekeras kerikil lakonan mantap Jalil Hamid, Fauziah Nawi, Wan Maimunah dan Rosyam Nor.

Sekali lagi saya amat kagum dengan bakat mereka. Mereka ini (kalau belum) selayaknya di beri pengiktirafan yang terbaik dalam dunia lakonan. Shukri Hashim telah pergi. Cukuplah menjadi iktibar.

Dan saya faham juga kenapa Nur Kasih begitu hit di internet. (Rujuk blog Kak Long Maizura Sini)

Lakonan pelakon Sekeras Kerikil penuh jiwa.
Lakonan pelakon Nur Kasih pun begitu.

Skrip Sekeras kerikil begitu baik, kelihatan neutral, amat senang dan dekat di hati.
Skrip Nur Kasih pun...

Ekspresi & Emosi pelakon sekeras kerikil begitu telus.
Ekspresi & Emosi pelakon Nur Kasih pada saya sungguh pun tidak sebaik sekeras kerikil secara keseluruhannya, namun pujian harus di beri pada Tiz Zaqyah dan Umi Nazeera yang amat meyakinkan. Jalalludin Hassan - tak perlu di komen. Dia berada dalam kelas tersendiri, sebaris dengan pelakon sekeras kerikil.

Justeru apakah kelebihan Nur Kasih berbanding Sekeras Kerikil? Jawapan peribadi saya yang bukan ahli dalam bidang ini, hanya satu:

"Kabir Bhatia"

Cara pengarahan, cara cerita di sampaikan secara visual, itulah yang menyebabkan Nur Kasih ini sangat berbeza.

Perbandingan memang berat sebelah, Sekeras Kerikil bukan drama bersiri, sebaliknya untuk Nur Kasih.

Tapi hati saya amat senang kerana kini drama melayu "BOLEH DI TONTON".
Alhamdulillah.

gravatar

Anang Hermansyah - separuh jiwaku pergi





Lirik Lagu Anang Hermansyah – Separuh Jiwaku Pergi

Separuh Jiwaku Pergi
Memang indah semua
Tapi berakhir luka
Kau main hati
Dengan sadarmu
Kau tinggal aku
*courtesy of FunLirik.com
Reff:
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Back to Reff:

Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu
Kau dustakan semua
Yang kita bina
Kau hancurkan semua

Back to Reff:

Petikan Kosmo! online: (sumber asal)

"Aku bukan pemimpin dia lagi, kerana dia sudah memiliki pemimpin lain. Sekarang aku sudah tidak lagi peduli dengan hal dia. Dia mahu tunggang terbalik, dia mahu meloncat-loncat, silakan saja kerana aku sudah tidak peduli lagi dengan dia," kata Anang sambil mengakui perceraian mereka sudah dipanjangkan ke pejabat agama.

Namun, Anang berkali-kali enggan menyebutkan siapakah yang dimaksudkan sebagai pemimpin baru KD. Bagaimanapun, dia mengakui dia mendapat tahu mengenai kehadiran orang ketiga dalam rumah tangganya bukan daripada orang lain tetapi anaknya sendiri.

"Anak-anak yang bercerita kepada aku. Aurelie mengadu tentang kelakuan Krisdayanti yang sudah tidak seperti dulu," ujar Anang perlahan.

"Aku sudah ingatkan berkali-kali, tetapi tetap saja dia bermain api. Kata cerai itu datang daripada dia (Krisdayanti)."

Tidak mahu menceritakan apakah yang diluahkan oleh puteri sulungnya, ujar Anang, Aurelie ada memberitahu satu peristiwa yang berlaku di Bali atau lebih tepat lagi di Hotel Sultan.

Dalam temu bual yang turut ditayangkan rancangan Kasak Kusuk SCTV kelmarin, Aurelie turut bersuara mengenai perpisahan orang tua.

"Mimi (Krisdayanti) sudah bohong sama Pipi (Anang)," ungkap Aurelie.




Kata bukansepet


13 tahun. Serasi yang teramat jelas. Sekali tersadung, bukan mudah nak berdiri kembali. Talak 3 terus. Marah yang amat Anang nampaknya... Anak-anak pun bawah jagaan Anang ...

Benarlah, kita manusia mudah lupa.. Selisih lah..

gravatar

Hmmhh.. raya, risik, tunang, Unit trust

1. Raya: Pertama kali beraya menggunakan kenderaan terpakai toyota unser yg baru beli. Dah murah unser sekarang ni. Saya ambik yg lama aja.. tahun 1998. Tak der loan. Bayar terus guna duit lebihan pinjaman bank rakyat. Akhirnya dapat juga org cam saya ni pakai keta tu ya... pernah dulu cerita ngan wife, kita ni anak dah bertambah.. dpt keta besar sikit canteek. Dpt van vannete pun ok. syukur.. Unser ni, pun walau lama, besar rahmat buat saya sekeluarga.

2. Raya ketiga, menyertai rombongan meminang anak buah saya - ke Parit Bakar Muar. haha. jadi photographer saya. Lama betul saya tak ke muar.. eh eh.. dah ada jambatan barulah! takjubnya... teringat kenangan masa saya sekolah di Muar dulu.. High School Muar.

3. Raya keempat, Ke Muar lagi... merisik ler pulak.. anak buah yang lain pulak.. sambil beraya... Balik singgah tanjung emas.. canggih dah ya? menyusuri semula jalan petri.. lihat sekolah lama... balik saja ikut sungai mati... tengok tempat membesar dulu... semua dah tinggal kenangan.. then straight ke tangkak.. balik KL. Sempat ler beli Duku dan langsat buat buah tangan... tengah musim sekarang ni.

4. CIMB hantar lagi brochure.. pasal unit trust. Haram saya tak faham.. dulu masuk guna EPF sebab nak tolong kawan.. la ni.. kawan tu pun dah kemana.. sapa agen saya, saya pun tak tahu... ntah untung ke, rugi ke.. tak reti saya.

Pening aaa.

gravatar

SLR VS Bridge Camera

Pejam celik, pejam celik, dah dekat 2 bulan dah kamera Canon Powershot SX10 IS berada di genggaman saya. Dari termangu mangu memahamkan manual, kini, bolehlah sesikit. Tak ler pandai..

Cuma setelah sebulan lebih di tangan, tidak dapat tidak saya mula nampak kenapa kamera SLR tu teknologinya lebih baik berbanding bridge camera saya. Insyaallah. Ada rezeki, dah pandai sikit nanti, saya pun ingin memiliki kamera SLR.

Tetapi ada satu pengalaman yang membuatkan saya terkedu seketika. Tak lama dulu ada ler seekor mengkarung, singgah di pohon melur isteri saya. Sepantas kilat saya mencapai kamera dan mula mengambil gambar. Mengkarung. Tau tau ajalah. Punyalah laju. Sekejapan dah hilang. Justeru saya pun membelek hasil gambar saya tangkap tadi.

Eh, bolehlah ni...

Tapi kalau dapat di terangkan sikit, di kontra kan sikit, lagi cantik ni.
Main sikit hue saturation .. Aiseh... ISO tinggi ni. Kena hilangkan sikit noise ni.. despeckle ke, apa ke...
.

Sebelum saya terjun ke minat fotografi ini, saya merupakan pengkagum pada gambar gambar yang cantik, berseni.. Dan dengan kemahiran saya,yang ada sesikit menggunakan photoshop dari era version 4.0 hinggalah ke CS 4 ni... saya memang suka edit touch up gambar. Namun bila dah masuk bidang fotografi ini, saya keberatan nak edit. Takut org kata tak original. Takut org kata dah di manupilasi.

Ni lah hasil asal mengkarung saya.



Nampak cam kurang kan? Membuak buak rasanya nak edit, tapi nanti apa pulak rakan rakan kata nanti.

And then it hit me! peduli apa orang nak kata apa. Janji saya dapat puaskan hati saya sendiri. Ikut kata hati. Jangan terbendung oleh rules dan regulations yang cuma org tertentu aja faham kenapa... terus terang saya kata, saya kini tak kisah... saya shoot apa yang saya suka, angle yg saya suka.. edit yg saya tak berkenan. Org tak terima? fine with me. Saya pun tak minta pengiktirafan.

Maka mengkarung pun, jadilah begini...



Hmmh... puas hati saya. Yang penting saya tahu, gambar tu saya yang capture..

Majalah digital keluaran september 09(terbaru) - eh eh ada ler satu camera man tu kata, yang maksudnya sikit lebih kurang (not exact quote) I wish people tell me last 14 years ago to realize that it's fine to edit / touch up picture.

14 tahun? Haha! Saya cuma ambil masa tak sampai 2 bulan! Dan menariknya, kamera saya bukan SLR punnnn... So what? Yang penting, subjek, hasil puas hati.
(Of course dengan SLR teknologi lebih baik) Tapi kalau ada SLR pun.. gambar hampeh...
Tak payahlah...

Pedulikan apa org nak kata. Just shoot, edit and enjoy!
Eh.. ada masa lawat flickr saya?
http://www.flickr.com/photos/mysx10is

Tak suka? ada aku kisah?? hahaha.
Gurau jeerr...

Lantak ler bukansepet!

gravatar

Cerita Makan Di Bulan Ramadhan

Cerita 1:

Perasan tak kat bazar Ramadhan - hatta yang tak ramai peniaga, mesti ada jual makanan yang sama.. Balik balik, murtabak, roti john, air. Murtabak, roti john, air. Kalau nasi campur tu, kira halal lah kan.. sebab lauknya pun x sama .. Tapi yg murtabak, roti john, air.. ni apa cerita?

Cerita 2:

Apa salahnya kreatif sikit? Kat tempat saya ada 'murtabak roti jala', walawey.. kreatif tu! Kan bagus kalau semua cari kelainan macam ni. Murtabak daging rusa ke, murtabak cheese ke, murtabak sardin bercili api ke... (ada ke menu ni? haha)

Tak pun, susah susah jual cokodok pun ok apa? Cokodok pisang, cokodok kosong cecah sambal ikan bilis, cokodok jagung, cokodok kelapa, cokodok sardin bercili api ...(lagii..)

Apa kata ubi rebus ngan sambal belacan, ubi rebus dgn kelapa campur gula, ubi rebus dgn ikan masin layan dgn air kopi.

Tak nak ubi? Pisang ok? Pisang rebus pun layan juga... Asyik goreng aja.. tukar ler pulak. Sedap tau pisang rebus. Tak ok ke? Ker... tak laku?

Cerita 3.

En. Yatim. Jiran pada kakak ipar aku. Menumpang buat rumah di tanah biras aku tu. Tangan gatal, merajinkan diri tanam tebu. Elok elok bulan puasa ni, tebu sedang elok di tebang. Ntah dari mana tau, peraih pun sampai. Kenen nak beli. Sebatang offer RM0.70. Murah tu! Katanya kat bangsar ada yg jual rm1.50 sebatang pun ada. Tapi dia beli murah sebab dapat ler jual murah.. (ntah ya..)
Tapi senang senang En. Yatim dapat jual dekat 500 batang jugaklah! Alhamdulillah.

Saya? Dapat ler berbuka minum air tebu percuma semalam. Haha! Manis..

Ramadhan. Memang Manis.

gravatar

Ramadhan Datang Lagi.

Insyaallah, Esok mulalah kita berpuasa.
Malam ni dah mula terawih.

Allah hu Akhbar!

Ya Allah,
Terlalu banyak dosaku.
Terlalu banyak aku melupakan Mu.

Terlalu banyak pula yang KAU beri padaku.
Terlalu malu untuk ku memohon maaf dari Mu.

Ya Rasulullah,
Apakah mampu ku mengikut jejak larianmu?
Apakah mungkin kau menerimaku sebagai umatmu?

Wahai Alam,
Saksi segala kejadian.
Khabarkan pada ku, berubahkah aku Ramadhan ini?

gravatar

Hobi Baru.

Hobi: Fotografi.
Kamera: Canon Powershot SX10 IS

Hasil :
Flickr Page Saya
Sampel:



Buah Cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya budak baru belajar
Kalau salah tolong tunjukkan.

gravatar

Ustaz Asri Rabbani Meninggal?



KUALA LUMPUR: Ketua kumpulan nasyid Rabbani, Asri Ibrahim meninggal dunia di Hospital Pantai, di sini, kira-kira jam 11 pagi tadi kerana sakit jantung.

Allahyarham Asri dilaporkan pengsan ketika mengendalikan program Syahadah musim kelima di Angkasapuri, sebelum dikejarkan ke hospital berkenaan.

sumber: BH

Hilang lagi sebutir bintang... Allah Maha Penyayang. Al-Fatihah.


Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

gravatar

Kosmo Minta Maaf.



Hmmh...
Hati masih marah. Macam mana?

gravatar

Funny thing.

Hahahaha... Sebelum org lain gelak, baik saya gelakkan dulu diri saya.
Lagi sekali.
Hahahaha...

Kenapa? Setiap kali ke blog saya, as if dah routine, saya akan klik ke link blog Yasmin Ahmad ...

klik. klik. klik.

as if she will update it..

(senyap... )

hmmm ...

Somehow or rather "The truman show" film directed by Peter Weir. With Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich.. came in picture.. The last scene, parts when the TV shows end and everybody's like start switching on to other channel looking for something ...

Exactly how I felt.

Sepatutnya saya dah OK dah. Consider dah abis sedih ler patutnya ni.. Tapi link di kanan tu buat saya ketawakan diri saya hari ini...

Patut ke saya buang link tu?
NO.Definitely. I promise myself that it will always be there.. regardless the blog alive or not.

Mari ketawa. Hahahaha!

gravatar

Al Fatihah Buat Yasmin Ahmad



Perginya satu dalam sejuta.
Al-Fatihah.

Sewaktu mendengar TV3 night line, saya seolah tak percaya bahawa pengarah kesayangan ini telah meninggalkan kita. Saya dan isteri mula berbalah, betul ke tidak apa yang saya dengar.. and true enough... she's gone.

Entri saya sebelum ini menyatakan betapa sesalnya saya kerana memberi komen di blog kak min sebegitu rupa. Namun, apa yang saya takuti itu telah terjadi. Yasmin Ahmad dah pergi.

Terus terang saya katakan saya langsung tak terasa apa apa bila Michael Jackson pergi. Tapi tidak untuk Yasmin Ahmad. Kehilangannya memang sangat sangat saya terasa. Bersarapan pagi bersama isteri, saya agak senyap. Saya masih terasa hilangnya dia. Apa yang terlintas di fikiran saya ialah:

"Finally she's flew. Cukup-cukuplah apa yang orang kata pada dia. Tuhan lebih tahu. Tuhan lebih sayangkan dia... "

Dan bayangan layang-layang terbang, lepas dari genggaman di sawah padi, menjelma di minda saya...

Walhal siapalah saya. Cuma peminat filem filemnya saja. Malah, nama blog ini - BUKANSEPET .. juga menggambarkan betapa minatnya saya pada filem arahan beliau, sekalipun blog afdlin shauki yang "trigger" saya untuk sertai blog.

Saya akui, saya bukan hipokrit. Ada juga intipati karya Yasmin yang saya rasa agak tak selesa ... Tapi itulah Yasmin Ahmad. Satu dalam sejuta.

Dan melihat akhbar mencetak segala cerita Yasmin, kisah silam, saya fikir adalah amat tidak adil. Salah ke kita kenang Yasmin, sebagaimana yang saya rasa beliau mahu di kenang?

Kita tidak tahu berapa lama perang di jiwa beliau dalam menentukan jiwa sebenar dirinya lelaki atau perempuan.

Kita juga tidak tahu berapa lama dia nak buat keputusan untuk masuk kembali ke bidang seni ini. Orang boleh terima ke, tak ke.. pasti tak dapat tidak bergolak di jiwanya?

Dan kini.. lepas dia pergi, kita sungkit, kita bongkar semuanya.. Susah sangat ke nak kenang Yasmin Ahmad sebagai "KAK MIN?"

Benar sungguhlah, masyarakat kita ni, masyarakat yang tak tahu menilai...

Perginya satu dalam sejuta.
Al-Fatihah.

gravatar

Yasmin Ahmad, Get well soon.




Source: Read more here...

Kata bukansepet

This is what I wrote last week to Kak Min in her blog. And she replies...





Now I regret saying all those thing. Just don't make it a reality.

Yasmin Ahmad, Get well soon.
Amin.

-Latest Update-

Read from budiey , she's fine now.
Syukur Alhamdulillah.



bukansepet - suspen giler..

gravatar

360 malam tadi.

Kenapa Cetak Rompak Masih menjadi pilihan?

Aku respek Rosyam Nor pasal dia kata dia pun beli vcd cetak rompak.. Pasal murah kannn?

Tapi soalan aku, tau tak kenapa orang beli vcd/dvd cetak rompak? Sebab niiii.

Nak ke pawagam tak dapat.. emmm... tunggu ajalah vcd keluar. Tapi eloklah tu vcd filem tempatan hanya keluar after filem dah habis main panggung.. kesian gak yg cari makan dalam industri filem ni. Ok lah tu. (isyyy.. cam Saida AF ler pulak..)

Pada aku, kita janganlah hipokrit sangat bab ni.. Ya lah, tengok sekali dua, pastu buang.. apa kes nak beli original?

Bukan hanya vcd/dvd, pirate software, banyak.. Kalau mazidul ada pc di rumah, agak agak berapa banyak agaknya software yg ori? Winzip tu pun ada limited time tau? Lepas dari tarikh tu, maksudnya anda guna secara tak sah, walau pun perisian tu masih berfungsi. OS tu ori ke? What about ring tone dalam phone? Phone tu sendiri.. Original ke, AP? Org kampung kata "under water"... Tapi saya percaya Mazidul bagus orangnya.

Tapi yang lain ni? Saya? haha... agak-agak?

Isteri kita, ada tak pakai T-Shirt jenama/ tulis besar besar GUESS, DKNY, Calvein Klein, Hard Rock, tapi beli kat pasar malam? Siap dengar lagu dari i-phone lagi... yang mana MP3 nya lagu tempatan download dari internet.. eh eh... siap ada iklan hotFM lak dalam tu... sah sah tak legal. Ada? Anak kita, ada tak pakai baju upin ipin tapi bukan keluaran LesCopaque ? Ada? tak cerita lagi gambar Dora, Diego, Power Rangers... yang mana saya percaya tak dapat tidak, ada tuan punya hak milik inteleknya tuu... Pastu main ler pulak kereta control... guna bateri energizer jual tepi pasar harga RM 5 dua butir... Ntah ori ntah tidak bateri tu... tapi peduli apa. Jalan juga kereta remote control anak kita, kan?

Anak dara kita pulak duk belek belek VCD drama Korea kat pasar malam sebab tak mampu nak beli yang ori yang harganya tak tercapai dek akalnya... betul tak?

Adik adik kita, ada tak pakai jam jenama PUMA, beli kat jalan petaling..? Atau lock disk brake motor RXZ, guna lock SOLEX yg harga tak masuk akal.. (mcm tak ori aja...), siap helmet pun boleh tampal sticker, AAM, TV3.. ntah sapa yg cetak agaknya.. Atau maid kita, pakai seluar jeans jenama LEVIS, beli kat rantau panjang kelantan...

Dah tu? Betul kata Rosyam, dah ada di pasaran, murah, kita beli lah.. Toksah lah duk canang kalau tak ada pembelian, tak adalah penawaran.. Sangat hipokrit statement tu.
Start with "KALAU TAK ADA TAWARAN, TAK ADALAH PEMBELIAN".

Kami ni, hanya rakyat marhain.. bukanlah orang senang.
Dah di jual, kami belilah.
Tak di jual, tak dapatlah beli...

Habis cerita. Tak gitu?